Συνάντηση Αβέρωφ – Καρογιάν: Πρόταση ΔΗΠΑ για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

Συνάντηση Αβέρωφ – Καρογιάν: Πρόταση ΔΗΠΑ για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

Την πρόταση της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας για σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ή ευρύτατης αποδοχής, ανέλυσε στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος της Παράταξης, κ. Μάριος Καρογιάν, στη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στα κεντρικά γραφεία της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι « η Κύπρος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους, και η κοινωνία και οι πολίτες έχουν απαιτήσεις από το πολιτικό και το κομματικό σύστημα».

«Νιώθουμε ότι τα μηνύματα πρέπει να τα πάρουμε, αλλά όχι απλώς στο θεωρητικό επίπεδο. Να μεταφράσουμε αυτές τις ανησυχίες και τις έννοιες του κόσμου σε πραγματικές πολιτικές που να συμμορφώνονται και σε αυτό που θέλουν οι πολίτες» σημείωσε.

Για να προσθέσει: «Επανέλαβα στον πρόεδρο Νεοφύτου τη θέση της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, ότι σε αυτή την κατάσταση και αυτή την περίοδο που διέρχεται ο τόπος, για μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, μια κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής. Θα ήταν μια κυβέρνηση που θα έστελνε σωστά μηνύματα και σε ότι αφορά την ουσία των θεμάτων και σε ότι αφορά το μήνυμα της ελπίδας που πρέπει να έχει ο πολίτης. Η Κύπρος δεν χάθηκε, μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα όμως δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Αντί η άμιλλα μας να είναι στο πως θα ροκανίσουμε ο ένας τον άλλον, θα έπρεπε να είναι τι καλύτερο μπορεί να προτείνει η κάθε πολιτική δύναμη για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά».

Ο κ. Καρογιάν υπογράμμισε ότι «δεν είναι η ώρα των διχασμών, δεν είναι η ώρα των συγκρούσεων, δεν είναι η ώρα των αντιπαραθέσεων, είναι η ώρα της λογικής και της σύνεσης, και σε αυτή την πρόταση εμείς επιμένουμε. Αυτή την πρόταση θα την επεξηγήσουμε στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και ευχή και ελπίδα μας στο τέλος είναι να πρυτανεύσει το συλλογικό καλό. Να πρυτανεύσει εκείνο που έχει ανάγκη ο τόπος, η κοινωνία, οι πολίτες».

«Πολλά ταλαιπώρησαν τους πολίτες, πολλά ταλαιπώρησαν την κοινωνία τα τελευταία χρόνια, ας τους δώσουμε μια προοπτική και μια ελπίδα. Θέλω αγαπητέ Αβέρωφ να σε ευχαριστήσω για αυτή μας τη συνάντηση, αναμφίβολα θα υπάρξουν πολλές συναντήσεις και με εσένα και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, γιατί πιστεύω το χρέος προς την πατρίδα δεν θα πρέπει να περιορίζεται στα θεωρητικά, να μπούμε και στην πράξη. Θεωρώ ότι η έγνοια όλων μας είναι ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας, και μακάρι αυτή η λογική να πρυτανεύσει» κατέληξε στις δηλώσεις του σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές ο κ. Καρογιάν, και επανέλαβε εμφαντικά την τεράστια ανάγκη που έχει ο τόπος για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης η υγειονομική κρίση και ζητήματα που αφορούν τα δραματικά γεγονότα που επισυμβαίνουν στην Ουκρανία, οι γεωπολιτικές, οικονομικές και άλλες επιπτώσεις στην Κύπρο στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο. Ο κ. Μάριος Καρογιάν σημείωσε ότι «δυστυχώς μπήκαμε στο νέο ψυχρό πόλεμο, και αυτό θα έχει επιπτώσεις». «Θέση μας είναι ότι πάντοτε θα πρέπει να λειτουργούμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, στη βάση της διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών. Θα πρέπει οι πράξεις και οι ενέργειες μας να συμβαδίζουν με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τις διεθνείς συνθήκες. Η Κύπρος το 1974 υπήρξε θύμα της τουρκικής κατοχής, και ανεπιφύλακτα εμείς καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» σημείωσε ο κ. Καρογιάν.

Για να προσθέσει: «Άμαχος κόσμος χάνει ζωές, αλλά ταυτόχρονα μπαίνουμε σε μια νέα λογική που θα θέλαμε να ανήκει στο παρελθόν. Δεν είναι με τους πολέμους και τις συγκρούσεις που πρέπει να επιλύονται τα προβλήματα, αλλά πρέπει να επιλύονται στη βάση της λογικής και του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορεί αλά καρτ ο καθένας να ερμηνεύει το Διεθνές Δίκαιο, ή στη βάση των όποιων δικαιολογημένων ή αδικαιολόγητων γεωπολιτικών ανησυχιών να προβαίνει σε ενέργειες που ουσιαστικά καταρρακώνουν το Διεθνές Δίκαιο, και βάζουν τις διεθνείς σχέσεις σε μια δύσκολη περιπέτεια. Τα πράγματα δεν είναι καλά, και αναμφίβολα εκτός από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Κύπρο – είτε το θέλουμε είτε όχι – θα έχουμε επιπτώσεις. Είτε αυτές αφορούν την Οικονομία, είτε αφορούν το εμπόριο, είτε αφορούν τομείς που η κυπριακή οικονομία στηρίζεται. Θα έχει επιπτώσεις και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, τα οποία σήμερα μπορεί να μην προσμετρούνται εύκολα, όμως η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να λειτουργήσει με έναν τρόπο σώφρονα, και με έναν τρόπο που να συμβαδίζει με τις αρχές και τις αξίες που στηρίζουμε και εμείς τον αγώνα μας, για την απαλλαγή μας από την τουρκική κατοχή και για την επιβίωση μας».

«Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ανεξαρτήτως των αισθημάτων που τρέφουμε προς φίλους λαούς, το Διεθνές Δίκαιο είναι Διεθνές Δίκαιο, και η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας είναι κανόνας» τόνισε ο κ. Καρογιάν.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να κατανοεί καλύτερα από την Κύπρο τι συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα». Σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές, τόνισε ότι «προσπαθούμε να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας για το καλό του τόπου».