Συνάντηση Αβέρωφ – Θεοχάρους με φόντο τις κρατικές εγγυήσεις και τοπική αυτοδιοίκηση

Αβέρωφ: Μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών κατάντησε στα χέρια κάποιων κομμάτων, μια μεταρρύθμιση για να εξυπηρετήσει όχι τους πολίτες αλλά τους κομματικούς σχεδιασμούς και σκοπιμότητες. Δεν μπορεί να κάνουμε μεταρρύθμιση και το κριτήριο αν θα γίνει ένας δήμος να είναι εάν θα είναι ακελικός ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος ο δήμαρχος.

Στα γραφεία του Κινήματος Αλληλεγγύη και με την Πρόεδρο κ. Ελένη Θεοχάρους συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Μετά το πέρας της συνάντησης η κ. Θεοχάρους δήλωσε τα εξής:

«Είχαμε και πάλι την χαρά να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος μας επισκέφθηκε εδώ στα γραφεία της Αλληλεγγύης. Συζητήσαμε θέματα γενικότερα της τρέχουσας επικαιρότητας και επικεντρωθήκαμε σε τρία ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν την πολιτεία και τη Βουλή ειδικότερα τις προσεχείς εβδομάδες. Το ένα είναι το ζήτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το οποίο η Αλληλεγγύη ως είναι γνωστό στηρίζει τη μεταρρύθμιση και θα τη στηρίξει, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι θα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την πορεία της δημοκρατίας η οποία μεταφέρεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον κόσμο, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη. Όλα αυτά τα έχουμε αναλύσει πάρα πολλές φορές αλλά σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να δούμε και τις τρέχουσες εξελίξεις με το ζήτημα που έχουν θέσει διάφορα άλλα κόμματα. Εμείς επιμένουμε ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη και την στηρίζει κατά τη δική μας εκτίμηση ολόκληρος ο λαός.

Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε ήταν το θέμα των κρατικών εγγυήσεων για τον δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες σε πάρα πολλά σημεία δεν θα τα καταφέρουν αν δεν έχουν τη ρευστότητα που απαιτείται για να ξανά πάρουν μπρος με την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το τρίτο θέμα στη σημερινή μας συζήτηση, ήταν η κατάργηση της καταβολής φορολογίας σε περιπτώσεις εκποίησης περιουσιών που είναι ενυπόθηκες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το εκτελεστικό γραφείο και η πολιτική επιτροπή του κινήματος θα ενημερωθεί για τη σημερινή μας συζήτηση και οι εκπρόσωποι μας στη Βουλή θα ενεργήσουν αναλόγως αλλά σε γενικές γραμμές βρίσκουμε ότι είναι πολύ σωστά αυτά που ακούσαμε από τον κ. Νεοφύτου. Τον ευχαριστούμε και πάλι για την επίσκεψη και αναμένουμε τις δικές του δηλώσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής:

«Πρώτα θα ξεκινήσω ευχαριστώντας το κόμμα της Αλληλεγγύης, την Πρόεδρο και την ηγεσία του για τη θετική στάση που τήρησαν στην ψήφιση των προϋπολογισμών, που χωρίς και τη δική τους υποστήριξη, σήμερα η χώρα θα ήταν σε μια πορεία αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης. Ήταν μια ευκαιρία όμως για εμένα να συζητήσω μαζί με την αγαπητή Ελένη και τους συνεργάτες της, σημαντικά ζητήματα που πρέπει να προχωρήσουμε κυβέρνηση και Βουλή για να ενισχύσουμε την κοινωνία.

Το πρώτο, κρατικές εγγυήσεις. Πρέπει να ψηφίσουμε τις κρατικές εγγυήσεις ως την καλύτερη βοήθεια στις επιχειρήσεις του τόπου. Είμαστε η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που δεν έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Χαίρομαι γιατί υπάρχει συναντίληψη για την αναγκαιότητα της ρύθμισης αυτού του ζητήματος και εκφράζω τη συγκρατημένη μου αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα τις επόμενες μέρες, μάξιμουμ τις επόμενες βδομάδες, θα δώσουμε και αυτό το εργαλείο στήριξης στις επιχειρήσεις του τόπου. ‘Όταν στηριχθούν οι επιχειρήσεις, στηρίζονται και οι εργαζόμενοι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

‘Όσον αφορά την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε μέσα σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε να ήταν προτεραιότητα όλων αλλά και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Δυστυχώς παρατηρούμε ότι μία κορυφαία μεταρρύθμιση, αυτό που η κοινωνία ζητά και απαιτεί, μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών κατάντησε στα χέρια κάποιων κομμάτων, μια μεταρρύθμιση για να εξυπηρετήσει όχι τους πολίτες αλλά τους κομματικούς σχεδιασμούς και σκοπιμότητες. Δεν μπορεί να κάνουμε μεταρρύθμιση και το κριτήριο αν θα γίνει ένας δήμος να είναι εάν θα είναι ακελικός ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος ο δήμαρχος.

Θα κάνουμε μεταρρύθμιση αλλά θα μείνουν οι ίδιοι δήμοι που υπάρχουν σήμερα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου γιατί έτσι βολεύει κάποια κόμματα. Δεν κάνουμε τη μεταρρύθμιση για τα κόμματα αλλά τη μεταρρύθμιση πρέπει να την κάνουμε για την κοινωνία. Μετά μας είπαν για δημοψηφίσματα. Βεβαίως δεν αρνούμαστε να γίνει δημοψήφισμα να ρωτήσουμε τον κυπριακό λαό στο σύνολό του αν θέλει ή όχι την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όχι αφού δύο χρόνια θα γίνονται συγχωνεύσεις υπηρεσιών να αποφασίσουν το τέλος του 2023, ακούστε λογική, εάν ο δήμος παραδείγματος χάρη Γερίου θα συγχωνευτεί με τον δήμο Λατσιών. Ξέρουμε το αποτέλεσμα από τώρα. Δεν είναι με αυτόν τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις μεταρρυθμίσεις. Εμείς παραμένουμε σ’ αυτή τη θέση, την αναγκαιότητα και θα δώσουμε την μάχη για μια σωστή μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τους πολίτες και τους δημότες, για την κοινωνία και όχι μεταρρύθμιση για τα κόμματα.

Το τελευταίο ζήτημα αφορά ένα κενό στη νομοθεσία, το συζητήσαμε και στην Ολομέλεια. Είναι ένα θέμα που έχουμε όλοι ευαισθησία και είναι και δίκαιο. Ετοιμάζονται κάποιες προτάσεις νόμου θα δούμε αν είναι σήμερα έτοιμες να κατατεθούν. Σκοπός είναι να βοηθήσουμε τους πολίτες και τους δανειολήπτες που είχαν προβλήματα. Μέχρι σήμερα αν ένας δανειολήπτης που είχε μη εξυπηρετούμενο δάνειο μέχρι το τέλος του 2015, εάν πωλούσε την περιουσία του για να εξοφλήσει το δάνειο δεν πλήρωνε φόρους και επιβαρύνσεις, ούτε τέλη μεταβίβασης.

Εάν όμως το ακίνητο του το εκποιήσει η τράπεζα πληρώνονται και φόροι και μεταβιβαστικά και στο τέλος ο δανειολήπτης χάνει και το ακίνητο του και τα πλείστα από τα λεφτά που αξίζει το ακίνητο πηγαίνουν σε φόρους και μεταβιβαστικά και παραμένει ένα μεγάλο χρέος στον δανειολήπτη.

Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι και όταν ακόμα η τράπεζα εκποιήσει ένα ακίνητο για ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο, να επωφελείται ο δανειολήπτης και να μην πληρώνονται οι φόροι και τα μεταβιβαστικά».