Συνάντησεις σήμερα Σαμαρά-Βενιζέλου και Χαρδούβελη-Παπούλια

Τη στιγμή που η ημερομηνία έλευσης της τρόικας στην Αθήνα παραμένει ανοιχτή,ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα στις 15.00 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σήμερα εξάλλου, μια ώρα νωρίτερα , στις 14.00 ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στην οικονομία.

Ως γνωστόν, η Κομισιόν απευθύνει τελεσίγραφο στην Αθήνα ώστε εντός των επόμενων ωρών, δηλαδή έως την Τετάρτη, να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας, προκειμένου η τελευταία να προλάβει τις κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι το τέλος του έτους (Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής).

«Η διαπραγμάτευση προχωράει» καθησύχασε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ δήλωσε άγνοια σχετικά με το τελεσίγραφο των 48 ωρών της Κομισιόν.

Η τρόικα φέρεται ανυποχώρητη σε τουλάχιστον τρία μέτωπα: δημοσιονομικό κενό του 2015 των 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο θέλουν να κλείσει τώρα με μέτρα, τα κόκκινα δάνεια και αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ με τους δανειστές να επιμένουν στο σχέδιο ενιαίου συντελεστή ή των κατ’ ελάχιστο καταργήσεων μειωμένων συντελεστών.

Παράλληλα ζητούν συμφωνία με καταγραφή των μεταρρυθμίσεων σε αγορές, αλλά και σε ασφαλιστικό, εργασιακό και Δημόσιο που θα δεσμεύει την Ελλάδα στην μετά τη λήξη του υπάρχοντος μνημονίου εποχή.