Συμψηφισμό απολαβών και συντάξεων ιδιωτικού – δημοσίου

Oμόφωνα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τροποποιητικό νομοσχέδιο που προβλέπει το συμψηφισμό των απολαβών ή συντάξεων που δίνονται από τον ιδιωτικό τομέα, το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για σκοπούς υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς που θα αποκόπτεται συνεπεία της οικονομικής κρίσης.

Η ρύθμιση είχε ζητηθεί από την Τρόικα στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο τον περιορισμό των δαπανών της κράτους.

Η νομοθεσία που ίσχυε προνοούσε ότι άτομα που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και έχουν απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνταν €2.500 αφορολόγητο ποσό μηνιαίως από κάθε τομέα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την άνιση μεταχείριση των φορολογουμένων καθώς άτομα που εργάζονται σε πάνω από μια εργασία στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνταν μόνο ένα αφορολόγητο ποσό των €2.500.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων το νομοσχέδιο υπάρχουν γύρω στα 2.500  με 3.000 άτομα που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και έχουν απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.

Ομόφωνα και η ονομασία του Υπουργείου Ενέργειας

Στο μεταξύ ομόφωνα ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο για τη μετονομασία του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Σκοπός της αλλαγής του ονόματος είναι να δίνεται η ορθή βαρύτητα στη διεθνή και εσωτερική εκπροσώπηση και να αποδίδεται καλύτερα το εύρος των εργασιών του Υπουργείου.

Προ ημερησίας διάταξης η επιστολή Κουτσού

Εξάλλου, προ ημερησίας διατάξεως ο Προεδρεύων της Ολομέλειας Σοφοκλής Φυττής ενημέρωσε τους παρόντες Βουλευτές για την επιστολή του Βουλευτή Νίκου Κουτσού, με ημερομηνία 26 Ιουνίου 2013, στην οποία ανακοινώνει ότι ανήκει στη Συμμαχία Πολιτών και εκπροσωπεί το κίνημα στη Βουλή.