Συμφωνία Κυβέρνησης-Eurogroup η πώληση των τραπεζών

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Ευαγόρου αναφέρθηκε σε  ενδιαφέροντα στοιχεία που έφερε στο φως η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής των συνθηκών πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως ότι η «πώληση» είναι αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της κυπριακής Κυβέρνησης και του Eurogroup.

Επίσης, ότι, από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η πώληση έγινε με ασύμφορους όρους για την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι  σίγουρα η πολιτική συμφωνία για αποξένωση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, είναι ετεροβαρής και ζημιογόνα για την κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Ευαγόρου είπε, στη συνέχεια, πως κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στον κυπριακό λαό πώς γίνεται η Τράπεζα Πειραιώς η οποία «εξαγόρασε» υποτίθεται τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών να καθίσταται ξαφνικά κερδοφόρα με κέρδη που εκτοξεύτηκαν στα 3,4 δις. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 τη στιγμή που το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 είχε παρουσιάσει ζημιές της τάξης του 0,2 δις ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει να εξηγήσει «με ποιο σκεπτικό έγινε αποδεκτό, δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 23,9 δις. ευρώ να ξεπουληθεί στην εξευτελιστική τιμή των 16,4 δις και την ίδια στιγμή να φορτώνουν στην Τράπεζα Κύπρου ELA ύψους 5,4 δις. ευρώ», καθώς και πώς γίνεται «αυτή η ετεροβαρής και καταστροφική για την κυπριακή οικονομία πολιτική συμφωνία να περιλαμβάνει και ρήτρα μελλοντικών υποχρεώσεων που πιθανόν να προκύψουν προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς»