Συμφωνία Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με Blackrock

Η κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, οι ενέργειες για αναδιάρθρωση, εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων,  ήταν στην ατζέντα της συζήτησης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη με τους πρεσβευτές στη Λευκωσία, των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Η συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και «διεξήχθη σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα».

Όπως έγινε γνωστό η Κεντρική Τράπεζα και ο αμερικανικός οίκος  Blackrock κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάληψη από τον οίκο, επικουρικού ρόλου στην αξιολόγηση των ευρημάτων διαγνωστικών ελέγχων στις κυπριακές τράπεζες από τον οίκο Pimco.

Με βάση τη συμφωνία, η Blackrock θα αξιολογήσει τα ευρήματα των διαγνωστικών ελέγχων της Pimco, για να εντοπίσει σημεία που θα επέτρεπαν μείωση των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Το μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας προνοεί ότι η κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών θα φθάσει μέχρι τα 10 δισ. ευρώ. Με βάση τους προκαταρκτικούς ελέγχους της Pimco, το ύψος των αναγκών φθάνει τα 6,5 δισ. με το βασικό σενάριο και τα 9,5 δισ. με το ακραίο.

Εκτιμάται ότι η εξοικείωση της Blackrock με το ελληνικό περιβάλλον, αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση των όποιων μεθοδολογικών ατελειών πιθανόν να υπάρχουν στην έκθεση της Pimco και στην αναθεώρηση των κεφαλαιακών αναγκών προς τα κάτω.