Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-ΗΠΑ προτείνει ο Σουλτς

Την προώθηση συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ  Ευρωπαικής Ένωσης και ΗΠΑ, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την αναπτέρωση των οικονομιών και των δύο πλευρών επιχειρεί ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, με σχετική πρόταση του, κατα τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του στη Ουάσιγκτον.

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την ιδέα μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί από το 2015”, δήλωσε ο Σούλτς, επισημαίνοντας πως αυτή η συμφωνία θα ήταν ένας “εξαιρετικός επιταχυντής για την οικονομική ανάπτυξη”.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ με σκοπό την υπεράσπιση των κοινών αξιών, αν και αναγνώρισε ότι κυρίως στην Ευρώπη παρουσιάζονται ακόμα κάποια προσκόμματα αναφορικά με την προώθηση της εν λόγω συμφωνίας.

“Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έχουμε διαφορετικές θέσεις σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, που είναι βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα μας. Αλλά εάν τα καταφέρουμε, θα επωφεληθούν 800 εκατομμύρια άνθρωποι” σημείωσε ο Σουλτς.