Συμφωνία ΔΝΤ/ΕΕ- Σε τρεις δόσεις τα 44δις για την Ελλάδα

Σε πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση των 43,7 δις κατέληξαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης μετά απο 12 ώρες μαραθώνιας συνεδρίασης. Το ποσό θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα σε τρεις δόσεις με την πρώτη δόση να δίνεται στις 13 Δεκεμβρίου και την τελευταία τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Παράλληλα, ΔΝΤ-ΕΕ συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων για την απομείωση του χρέους, προκειμένου να αγγίξει το 124% το 2020.

Το ύψος της δανειοδότησης το οποίο έκλεισε στα 43,7 δις ευρώ θα καταβληθεί σε τρεις υπο-δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σύνδεση με την εφαρμογή των χρονικών ορίων του Μνημονίου. Τα πρώτα 34 περίπου δις θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους,10,6 δισ. για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 23,8 δισ. σε ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα υπόλοιπα θα καταβληθούν τμηματικά μέχρι τον Μάρτιο του 2013.

“Το Eurogroup συμπεραίνει ότι όλα τα απαιτούμενα στοιχεία είναι τώρα έτοιμα ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια για την έγκριση της επόμενης δόσης του EFSF, η οποία φθάνει στο ποσό των 43,7 δισ. 10,6 δισ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και 23,8 δισ σε ομόλογα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο. Η εκταμίευση του εναπομένοντος κεφαλαίου θα γίνει σε τρεις υπο – δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σύνδεση με την εφαρμογή των χρονικών ορίων του Μνημονίο” αναφέρει η απόφαση του Eurogroup.

Στο κείμενο της απόφασης επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει κατά ικανοποιητικό τρόπο μία ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων καθώς επίσης τον προϋπολογισμό του 2013 και ένα φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-16 και σημειώνει με ικανοποίηση ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την υιοθέτηση νέων εργαλείων ενίσχυσης της εφαρμογής των μέτρων του προγράμματος. Η Ελλάδα έχει επίσης σημαντικά βελτιώσει τον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Έτσι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να εφαρμόσουν μια δέσμη μέτρων για την απομείωση του χρέους που περιλαμβάνει:

Μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων που προβλέπονται στο πρώτο πακέτο διάσωσης

Μείωση κατά 0,1% της αμοιβής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) για τα δάνεια που παρέχει στην Ελλάδα.

Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF κατά 15 έτη και αναβολή για 10 χρόνια της πληρωμής των τόκων στο EFSF για τα δάνεια που μας έχει διαθέσει και θα διαθέσει από εδώ και στο εξής.

Δέσμευση από τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο δεσμευμένο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό ίσο με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από το 2013 και μετά.