Συμφωνία για οριοθέτηση διαχωριστικής γραμμής στην Ουκρανία

Πρόοδος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας σχετικά με την κρίση στα ανατολικά ουκρανικά εδάφη, ενώ επετεύχθη συμφωνία για την οριοθέτηση ζωνών ασφαλείας μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και των δυνάμεων του Κιέβου, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Οι υπουργοί των τεσσάρων χωρών σημείωσαν “αισθητή πρόοδο” κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, δήλωσε ο Σταϊνμάγερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επετεύχθη συμφωνία βάσει της οποίας προσδιορίστηκε μια διαχωριστική γραμμή από όπου θα πρέπει να αποσυρθεί το βαρύ πυροβολικό.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Τετάρτη πως ευελπιστεί ότι ένας νέος γύρος συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία στο Βερολίνο θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην εφαρμογή μιας, αποτυχημένης μέχρι στιγμής, συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, η κ. Μέρκελ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να είναι υψηλά οι ελπίδες δεδομένων των πρόσφατων επεισοδίων.

Με τους φιλορώσους αντάρτες να εντείνουν τις επιθέσεις τους στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και το Κίεβο να σχεδιάζει την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή ως απάντηση στην αυξημένη ρωσική παρουσία, το Βερολίνο έκανε έκκληση για την ανεύρεση μιας πολιτικής λύσης, υποστηρίζοντας ότι καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να κερδίσει με στρατιωτικά μέσα.