Συμπτώματα ότι κάτι πάει στραβά με τον θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στο λαιμό που επηρεάζει πολυάριθμες λειτουργίες του σώματός μας.

Ο αδένας παράγει τη θυρεοειδή ορμόνη, η οποία μεταξύ άλλων ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, το μεταβολισμό και τους παλμούς της καρδιάς.

Εάν λοιπόν νοιώθετε κουρασμένοι, έχετε πονοκέφαλο, αύξηση του σωματικού βάρους, ρίγη,  απώλεια μαλλιών, είστε συχνά σε εγρήγορση, ιδρωμένοι, ή αγχωμένοι; Ο θυρεοειδής αδένας σας θα μπορούσε είναι ο υπεύθυνος για όλα αυτά.

Αύξηση ή απώλεια βάρους

Μια ανεξήγητη αλλαγή στο βάρος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα μιας διαταραχής του θυρεοειδούς. Η αύξηση του βάρους μπορεί να σημάνει χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς, μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Αντίθετα, εάν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από τις ανάγκες του σώματος, μπορεί να χάσετε βάρος, απροσδόκητα. Αυτό είναι γνωστό ως υπερθυρεοειδισμός. Ο υποθυρεοειδισμός, πάντως, είναι πολύ πιο συχνός.

Πρήξιμο στο λαιμό

Ενα πρήξιμο ή μια διόγκωση στο λαιμό είναι μια ορατή ένδειξη ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τον θυρεοειδή. Η βρογχοκήλη μπορεί να συμβεί είτε με υποθυρεοειδισμό είτε με υπερθυρεοειδισμό. Μερικές φορές το πρήξιμο στο λαιμό μπορεί να προκληθεί από καρκίνο του θυρεοειδούς ή οζίδια, εξογκώματα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του θυρεοειδούς. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε μια αιτία άσχετη με το θυρεοειδή.

Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό

Οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και μπορεί να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρατηρήσουν τον καρδιακό ρυθμό τους να είναι πιο αργός από ό,τι συνήθως. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να κάνει την καρδιά να χτυπάει πιο γρήγορα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αυξημένη πίεση του αίματος και την αίσθηση ενός σφυροκοπήματος της καρδιάς, γνωστό ως αίσθημα των παλμών της καρδιάς.

Αλλαγές στην ενέργεια ή την διάθεση

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν αισθητό αντίκτυπο στο επίπεδο της ενέργειας και της διάθεσή σας. Ο υποθυρεοειδισμός τείνει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι, υποτονικοί, και καταθλιπτικοί. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει άγχος, προβλήματα ύπνου, νευρικότητα και ευερεθιστότητα.

Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι ένα άλλο σημάδι ότι οι θυρεοειδικές ορμόνες σας μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά θα ξαναφυτρώσουν όταν η διαταραχή του θυρεοειδούς αντιμετωπιστεί.

Εντονες μεταβολές στη θερμοκρασία του σώματος

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να διαταράξουν την ικανότητα να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του σώματος. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορεί να αισθάνονται κρύο πιο συχνά απ’ ό,τι συνήθως. Ο υπερθυρεοειδισμός τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας υπερβολική εφίδρωση και μια αποστροφή για τη θέρμανση.

Αλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα συμπτώματα, όπως:

* Ξηρό δέρμα και εύθραυστα νύχια

* Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια

* Δυσκοιλιότητα

* Διαταραχές της εμμήνου ρύσης

Αλλα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλέον συμπτώματα, όπως:

* Μυϊκή αδυναμία ή τρέμουλο στα χέρια

* Προβλήματα όρασης

* Διάρροια

* Ακανόνιστη έμμηνο ρύση

Ποιοι θα πρέπει να εξετάζονται;

Ο καθένας θα πρέπει να εξετάζεται για τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς κάθε πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από την ηλικία των 35. Οι άνθρωποι με συμπτώματα ή παράγοντες κινδύνου μπορεί να χρειαστεί να κάνουν εξετάσεις συχνότερα. Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει πιο συχνά τις γυναίκες άνω των 60 ετών. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι επίσης πιο συχνός στις γυναίκες και σε άτομα άνω των 60 ετών. Ενα οικογενειακό ιστορικό αυξάνει τον κίνδυνο και των δύο μορφών της διαταραχής.

Ελεγχος του λαιμού για θυρεοειδή

Μια προσεκτική ματιά στον καθρέφτη μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε έναν διογκωμένο θυρεοειδή που χρειάζεται την προσοχή ενός γιατρού. Γυρίστε το κεφάλι σας προς τα πίσω, πάρτε ένα ποτήρι νερό, και καθώς καταπίνετε, εξετάστε το λαιμό σας κάτω από το μήλο του Αδάμ και πάνω από την κλείδα. Ψάξτε για εξογκώματα ή προεξοχές. Επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές. Δείτε αμέσως ένα γιατρό αν παρατηρήσετε μια διόγκωση.

Η διάγνωση των διαταραχών του θυρεοειδούς

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται μια διαταραχή του θυρεοειδούς, μια εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει να δώσει μια απάντηση. Αυτή η εξέταση μετρά το επίπεδο της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH), ένα είδος κύριας ορμόνης που ρυθμίζει το έργο του θυρεοειδούς αδένα. Αν η TSH είναι υψηλή, συνήθως σημαίνει ότι η λειτουργία του θυρεοειδούς σας είναι πολύ χαμηλή (υποθυρεοειδισμός). Αν η TSH είναι χαμηλά, τότε αυτό σημαίνει ότι γενικά ο θυρεοειδής σας είναι υπερδραστήριος (υπερθυρεοειδισμός). Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει τα επίπεδα των άλλων θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται μελέτες απεικόνισης και λαμβάνονται βιοψίες για την αξιολόγηση μιας ανωμαλίας του θυρεοειδούς.

Αλλες αιτίες του υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκύψει από θυρεοειδή οζίδια. Αυτά είναι εξογκώματα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του θυρεοειδούς και μερικές φορές αρχίζουν την παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς. Μεγάλοι σβώλοι μπορεί να δημιουργήσουν μια αξιοσημείωτη βρογχοκήλη. Μικρότεροι σβώλοι μπορούν να ανιχνευθούν με υπερήχους.

Eπιπλοκές διαταραχής του θυρεοειδούς

Οταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα πολύ χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκαλέσουν μια απώλεια της συνείδησης και απειλητική για τη ζωή πτώση της θερμοκρασίας του σώματος. Στον αντίποδα, αν δεν αντιμετωπιστεί, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην καρδιά και εύθραυστα οστά.

Θεραπεία του υποθυρεοειδισμού

Εάν διαγνωστείτε με υποθυρεοειδισμό, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει πιθανότατα θυρεοειδικές ορμόνες, με τη μορφή ενός χαπιού. Αυτό συνήθως οδηγεί σε αισθητή βελτίωση μέσα σε μια-δυο εβδομάδες. Η μακροχρόνια θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ενέργεια, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, και σταδιακή απώλεια βάρους. Οι περισσότεροι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να λαμβάνουν θυρεοειδικές ορμόνες για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία για τον υπερθυρεοειδισμό είναι τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα, τα οποία έχουν ως στόχο να μειώσουν την ποσότητα των ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή. Η διαταραχή μπορεί τελικά να αντιμετωπιστεί, αλλά πολλοί άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν σε φαρμακευτική αγωγή. Αλλα φάρμακα μπορεί να δοθούν για τη μείωση των συμπτωμάτων όπως η ταχυκαρδία. Μια άλλη επιλογή είναι το ραδιενεργό ιώδιο, το οποία καταστρέφει το θυρεοειδή αδένα μέσα σε διάρκεια από 6 έως 18 εβδομάδων. Μόλις ο αδένας έχει καταστραφεί, ή αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση, οι περισσότεροι ασθενείς πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν θυρεοειδικές ορμόνες σε μορφή χαπιού.