Συμπτώματα εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος

Το ανοσοποιητικό  σύστημα είναι το εργαλείο του σώματός μας στην καταπολέμηση της μόλυνσης, των ασθενειών και των ξένων εισβολέων. Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για την υγεία του οργανισμού.

Είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του κάθε κυττάρου που υπάρχει στο σώμα μας και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα συμπτώματα του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν μερικά βασικά όργανα υπεύθυνα για τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το δέρμα, το συκώτι, τα νεφρά και βεβαίως το αίμα.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι η άμυνά σας, η ανοσοποιητική αντίδρασή σας σε ορισμένους εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να μπουν στον οργανισμό σας και να σας βλάψουν. Αποτελείται από ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που συνεργάζονται για να προστατέψουν το σώμα σας. Σίγουρα γνωρίζετε ότι αυτά τα προστατευτικά κύτταρα ονομάζονται λευκοκύτταρα ή λευκά αιμοσφαίρια. Είναι υπεύθυνα για την επίθεση εναντίον εκείνων των μικροοργανισμών που προκαλούν αρρώστιες. Τα συγκεκριμένα κύτταρα βρίσκονται στο θύμο αδένα, στη σπλήνα και στο μυελό των οστών, το οποία ονομάζονται «λεμφικά όργανα».

Αν για οποιονδήποτε λόγο έχετε χαμηλότερο επίπεδο λευκοκυττάρων κάποια στιγμή, δεν θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτά τα εξωτερικά στοιχεία που σας αρρωσταίνουν.

Ας δούμε, λοιπόν, τα σημάδια ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Γρίπη, κρυολογήματα, πονόλαιμος

Πόσο συχνά έχετε την τάση να κρυολογείτε; Μία φορά το μήνα; Πονάει πάντα ο λαιμός σας; Κολλήσατε ξαφνικά γρίπη; Θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας για να ελέγξετε τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων σας. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα ίσως να μην αμύνεται όπως θα έπρεπε.

Κόπωση

Είναι αλήθεια ότι η κόπωση μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Όταν όμως είναι συνεχής, όταν ξυπνάτε το πρωί, για παράδειγμα, και αισθάνεστε εξαντλημένοι, όταν κουράζεστε με το παραμικρό, όταν η διαφορά θερμοκρασίας σας προκαλεί κατάθλιψη ή ναυτία, κ.λπ…. Όλα αυτά είναι συμπτώματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

 Συχνές λοιμώξεις

Οι ουρολοιμώξεις, τα προβλήματα στο στομάχι, τα ερεθισμένα και κόκκινα ούλα και οι συχνές διάρροιες είναι συμπτώματα που δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν αντιμετωπίζει όπως θα έπρεπε τους εξωτερικούς παράγοντες που μπαίνουν στον οργανισμό σας. Δεν αντιδρά σωστά και δεν μπορεί να σας προστατέψει από ορισμένους ιούς ή ορισμένα βακτήρια.

Αλλεργίες, σημάδι ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος

Μερικοί άνθρωποι εκδηλώνουν αλλεργικές αντιδράσεις συχνότερα από άλλους. Δεν μπορούν να ανεχτούν ορισμένα είδη γύρης και κάποιους παράγοντες στο περιβάλλον οι οποίοι επιδρούν στο δέρμα ή στους βλεννογόνους και επηρεάζουν άμεσα την υγεία. Αν αυτό ισχύει για σας, είναι πιθανό να έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τραύματα που κάνουν καιρό να επουλωθούν

Η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού αναστέλλει σε σημαντικό βαθμό την ικανότητα του σώματος να θεραπεύσει τον εαυτό του. Οι πληγές επουλώνονται πολύ πιο αργά και πολύ λιγότερο αποτελεσματικά.

Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν πολλές πληγές που επουλώνονται σε διαφορετικά στάδια σε κάποιον που έχει ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα του δέρματος, καθώς και αντιαισθητικές ουλές. Παράλληλα, θέτει σε κίνδυνο την άμυνα του δέρματος και το αφήνει ευάλωτο σε περαιτέρω προβλήματα.

1. Προσέξτε τη διατροφή σας
Το ξέρουμε όλοι. Η καλή διατροφή είναι συνώνυμο της καλής υγείας. Όμως μερικές φορές το καταλαβαίνουμε αυτό μόνο όταν αντιμετωπίζουμε ήδη κάποιο πρόβλημα, όταν είμαστε ήδη άρρωστοι. Είναι απαραίτητο να ακολουθούμε πάντοτε μια ισορροπημένη διατροφή χαρακτηριζόμενη από ποικιλία, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη και φτωχή σε ζάχαρη, λιπαρά και οινόπνευμα. Τα εσπεριδοειδή είναι πάντα ιδιαίτερα υγιεινά, μην ξεχνάτε λοιπόν να τρώτε πορτοκάλια, μανταρίνια, παπάγια, σταφύλια, τομάτες, κ.λπ..

2. Να κοιμάστε αρκετά
Εξασφαλίστε ύπνο που ξεκουράζει και ανανεώνει. Αυτό είναι ουσιαστικό για να διατηρείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα δυνατό, να αναπληρώνετε την ενέργειά σας και να επιτρέπετε την εκτέλεση ουσιαστικών λειτουργιών του οργανισμού. Η αϋπνία και οι έγνοιες, τα πράγματα που σας κάνουν να μένετε συνεχώς ξάγρυπνοι, είναι εχθροί της υγείας σας.

3. Υγιεινή και καθαριότητα
Και αυτό το γνωρίζουμε, όμως μερικές φορές το παραβλέπουμε. Πλένετε τα χέρια σας πριν φάτε, πριν αγγίξετε τρόφιμα, αφού αγγίξετε ζώα, όταν γυρίζετε σπίτι ή από τη δουλειά… Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε για την καθαριότητα των τροφών. Πλένετε καλά τα λαχανικά που θα μαγειρέψετε. Βυθίστε τα στο νερό και απομακρύνετε τα διάφορα κατάλοιπα. Όλα τα παραπάνω είναι ουσιαστικά για την προστασία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

4. Καλή διαχείριση του άγχους
Το άγχος δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα. Αν γίνει χρόνιο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα σας, εξασθενούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, σας αρρωσταίνουν… Λάβετέ το υπόψη, λοιπόν. Βάλτε προτεραιότητες, μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας, βρείτε χρόνο για σας και κάντε πράγματα που αγαπάτε.