Συμμετοχή το ΥΠΓΕ στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε, σήμερα, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ταλίν της Εσθονίας. Κύριο θέμα στη συζήτηση ήταν η διαχείριση κρίσεων στον αγροτικό τομέα.

Ο Υπουργός Γεωργίας στην παρέμβασή του ανέφερε ότι οι γεωργοί αποτελούν τον «αδύναμο κρίκο» στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης γεωργικών προϊόντων, αφού έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφόρηση και μικρό μερίδιο στην προστιθέμενη αξία των γεωργικών προϊόντων που παράγουν. Παράλληλα, οι αγρότες μας, σε περιπτώσεις κρίσεων στην αγορά, επωμίζονται δυσανάλογα μεγάλο φορτίο σε σχέση με το πιθανό μερίδιο ευθύνης του. Ο κ. Κουγιάλης πρόσθεσε ότι η διαχείριση των κρίσεων πρέπει να γίνεται μέσα από αποτελεσματικά Σχεδία Ασφάλισης της παραγωγής σε εθνικό επίπεδο και μέσα από ένα ενιαίο μηχανισμό πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων σε ενωσιακό επίπεδο.

Ο κ. Υπουργός κάλεσε τους ομόλογους του να εργαστούν από κοινού, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί εκείνοι που θα αντιμετωπίσουν προληπτικά και αποτελεσματικά τις κρίσεις στην αγορά, έτσι ώστε να μειωθεί το ρίσκο, να παρέχουν ασφάλεια στα εισοδήματα των αγροτών και να καθιστούν τους αγρότες πιο ανταγωνιστικούς και πιο βιώσιμους, ανεξάρτητα από γεωγραφικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς περιορισμούς.

Τέλος, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι οι μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων στην αγορά πρέπει να παρέχουν ασφάλεια και να αποτελούν πραγματικό δίχτυ προστασίας στους αγρότες της ΕΕ.