Συμμετοχή του ΥΠΕΞ στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο (Gymnich) των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη και ολοκληρώθηκε σήμερα.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι Διατλαντικές Σχέσεις, όπως επίσης το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Μέση Ανατολή, ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού επεσήμανε την πολυεπίπεδη σημασία της περιοχής για την ΕΕ, τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη μιας πιο συγκεκριμένης και στοχευμένης εμπλοκής της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή, τα κράτη μέλη της Ένωσης που γειτνιάζουν με την περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις της Κύπρου με όλα τα κράτη της περιοχής και τους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί από κοινού με την Ελλάδα, εκφράζοντας την ίδια στιγμή την ετοιμότητα της Λευκωσίας να εργαστεί, και εκ μέρους των Βρυξελλών, για μια πιο άμεση και αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ με τα κράτη της περιοχής.

Σε σχέση με τις Διατλαντικές Σχέσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε κοινές προκλήσεις που απαιτούν την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και σημείωσε την ανάγκη για ένα συνεχή και ειλικρινή διάλογο, με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις.

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογο του κ. Jeremy Hunt κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την ελπίδα όπως η αποστολή της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κας. Lutte οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα και, πιο συγκεκριμένα, στη σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Hunt αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αναγνωρίζοντας τη σημασία, παρά τις δυσκολίες που παρατηρούνται, σύντομης κατάληξης σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επαναβεβαιώθηκε η κοινή προσέγγιση των δύο χωρών ως προς την ανάγκη μιας ισχυρής σχέσης ΕΕ-ΗΒ στη μετά Brexit εποχή, και ως προς την ανάγκη πλήρους διασφάλισης των δικαιωμάτων όσων διαμένουν και εργάζονται εντός των Βρετανικών Βάσεων.