Συμμαχία: Τι ενόχλησε την Κυβέρνηση και απέσυρε το νομοσχέδιο; Οι πρόνειες για διαφάνεια και έλεγχο;

Συμμαχία: Τι ενόχλησε την Κυβέρνηση και απέσυρε το νομοσχέδιο; Οι πρόνειες για διαφάνεια και έλεγχο;

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν από την απόσυρση τελικά, από πλευράς Κυβέρνησης, του νομοσχεδίου που αφορούσε στις κρατικές εγγυήσεις για δάνεια μέσω τραπεζών.

Η Συμμαχία Πολιτών με τις τροποποιήσεις που κατέθεσε και έδωσε στη δημοσιότητα, σ’ ότι αφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποσκοπούσε σε δικαιότερη κατανομή του κόστους της κρίσης καθώς και σε περισσότερη διαφάνεια και έλεγχο των τραπεζών κατά τη διαδικασία παραχώρησης δανείων.

Τι ήταν αυτό που ενόχλησε την Κυβέρνηση και απέσυρε άρον – άρον το νομοσχέδιο, βαφτίζοντας το μάλιστα ως μη εφαρμόσιμο, ως απότοκο – δήθεν – των τροπολογιών των πολιτικών δυνάμεων; Η Κυβέρνηση είχε αποκλείσει κάθε άλλη επιλογή πέραν των κρατικών εγγυήσεων και τώρα αποκλείει κάθε τροποποίηση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Ερωτήματα προκύπτουν και από την επιμονή της Κυβέρνησης να μην καταθέσει ως ξεχωριστό νομοσχέδιο την απευθείας χορηγία (έστω την ελάχιστη) στις μικρές / πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους. Πρόκειται για διαφορετικό ζήτημα και χρήζει διαφορετικού νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζουμε ότι στην ερχόμενη Ολομέλεια της Βουλής θα οδηγηθεί και η πρόταση Νόμου της Συμμαχίας Πολιτών που αφορά στη μείωση της τιμής των ενοικίων. Πιο συγκεκριμένα:

Θεωρούμε ότι με τη συνύπαρξη τόσο της κυβερνητικής πρότασης όσο και του Κινήματος μας, διασφαλίζουμε όσο το δυνατό τη μείωση ενοικίων προς ανακούφιση μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Με την Κυβερνητική πρόταση επαφίεται στον κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου η μείωση της τιμής του ενοικίου, ούτως ώστε να επωφεληθεί με φοροαπαλλαγή. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν το φορολογικό κίνητρο που εισηγείται η Κυβέρνηση, για να προβούν σε μείωση τιμής ενοικίου. Παράλληλα, με την πρόταση Νόμου της Συμμαχίας Πολιτών καθίσταται υποχρεωτική η μείωση για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων, ούτως ώστε να επωφεληθούν της μείωσης όσοι πλήγηκαν από την πανδημία.

Η Συμμαχία Πολιτών με την πρόταση νόμου εισηγείται όπως για το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα των εννέα μηνών (αρχής γενομένης από 01/06/2020), κάθε ενοίκιο να μειώνεται ως ακολούθως και ουδεμία αύξηση επ’ αυτού δύναται να επιβληθεί:

(α) Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτων που τίθενται προς ενοικίαση λαμβάνει ενοίκια επί των ακινήτων του, το σύνολο των οποίων δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες ευρώ (€2 000) μηνιαίως, έκαστο ενοίκιο μειώνεται κατά είκοσι τις εκατό (20%), και

(β) σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτων που τίθενται προς ενοικίαση λαμβάνει ενοίκια επί των ακινήτων του, το σύνολο των οποίων υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες ευρώ (€2 000) μηνιαίως, έκαστο ενοίκιο μειώνεται κατά σαράντα τις εκατό (40%).