Συμμαχία: Τεράστιες οι ευθύνες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για τη κατάρρευση του Συνεργατισμού

Οι Ευθύνες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για την κατάρρευση του Συνεργατισμού είναι τεράστιες , τονίζει σε γραπτή ανακοίνωση η Συμμαχία Πολιτών, σχολιάζοντας την συνέντευξη του Γενικού Ελεγκτή.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ο Γενικός Ελεγκτής σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος τοποθετείται για τον τρόπο που τα τρία κόμματα (ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ) επενέβησαν στο έργο του και ψήφισαν Πρόταση Νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου στις 11.11.2016 με την οποία καταργούσαν τον ρόλο του Γενικού Ελεγκτή να ελέγχει τα πεπραγμένα στον Συνεργατισμό.

Συγκεκριμένα αναφέρεται :

“…Σε σχέση με τον αποκλεισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη διενέργεια ελέγχου στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα ανέφερε πως ήταν «μια νίκη του Χάρη Γεωργιάδη που με μανία προσπαθούσε να μη μας έχει στα πόδια του». Όπως σημειώνει, ο υπουργός Οικονομικών κατάφερε να πείσει τα κόμματα πως εάν παράμεινε η Ελεγκτική Υπηρεσία στη ΣΚΤ θα ήταν καταστροφικό…”

Η αναφορά για τον ρόλο και τις ευθύνες των τριών κομμάτων (ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ) εκφράζεται ξεκάθαρα και στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής στις σελίδες 723, 724 και 725 γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση των τριών αυτών κομμάτων.

“…Όμως το πλέον σημαντικό είναι ότι προσπάθησαν και αποφάσισαν σε μια πρώτη φάση να εμποδίσουν τον έλεγχο ενός οργανισμού απόλυτα ελεγχόμενου από το κράτος στον οποίο το κράτος διέθεσε €1,675 δις, χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου, όταν μάλιστα είχε προηγηθεί έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το έτος 2014 στην οποία περιέχονταν σοβαρές παρατηρήσεις, οι οποίες λογικά θα έπρεπε να είχαν ανησυχήσει την Βουλή…”

Σήμερα όλοι νίπτουν τας χείρας τους και ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον. Κυβέρνηση, Υπουργός Οικονομικών, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ , ΔΗΚΟ πετούν το πόρισμα στον κάλαθο των αχρήστων και δεν αναλαμβάνουν τις πολιτικές ευθύνες που τους καταλογίζει.

Μόνο όταν ψηφιστεί η Πρόταση Νόμου της Συμμαχίας Πολιτών για «Προσωπική Αστική Ευθύνη Πολιτικών και Κρατικών αξιωματούχων», ώστε κρατικοί αξιωματούχοι ή δημόσιοι λειτουργοί που είτε με παραλείψεις τους είτε με δόλο πλήττουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της, να πληρώνουν και τον λογαριασμό, θα σταματήσει αυτή η κουλτούρα της ανευθυνότητας και της κακοδιαχείρισης.