Συμμαχία: Προκαλεί και πάλι ο Υπουργός Οικονομικών

Δεν ανεχόμαστε την αδικία. Καταθέσαμε Πρόταση για Ταμείο Αποκατάστασης κουρεμένων και κατόχων αξιογράφων αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση η Συμμαχία Πολιτών:

“Προκαλεί και πάλι ο Υπουργός Οικονομικών. Σε δηλώσεις του, το πρωί στο ΡΙΚ, είπε ότι από το κούρεμα της Λαϊκής Τράπεζας το κράτος δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι για να δικαιολογήσει τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, ο κ. Χάρης Γεωργιάδης έλεγε τότε ότι το κούρεμα των καταθέσεων ήταν εργαλείο για ανακεφαλαιοποίηση και διάσωση της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.

Και ερωτούμε: Γιατί η Λαϊκή Τράπεζα έκλεισε;

Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι τον Φεβρουάριο του 2016 ο κ. Χάρης Γεωργιάδης κόμπαζε και πάλι λέγοντας ότι «δανειστήκαμε 2 δις λιγότερα από αυτά που προνοούσε η μνημονιακή σύμβαση».

Οι αντιφατικές δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών αντικατοπτρίζουν την προχειρότητα των χειρισμών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά και την αδιαφορία για τον πόνο που προκάλεσαν στον Κύπριο πολίτη με το ληστρικό κούρεμα.

Η Συμμαχία Πολιτών δεν πρόκειται να σταματήσει να ζητά αποκατάσταση της αδικίας. Καταθέσαμε Πρόταση για Ταμείο Αποκατάστασης κουρεμένων και κατόχων αξιογράφων. Είναι μια Πρόταση ρεαλιστική που δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο πολίτη. Στο ταμείο, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Κύπριοι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής, μη επενδυτές κάτοχοι αξιογράφων τραπεζών, και εταιρείες που έχασαν το κεφάλαιο κίνησης τους.

Το σχέδιο θα έχει μέγιστο κόστος το €1.8 δις. Τα κεφάλαια του Ταμείου θα προέλθουν από φορολόγηση με ειδικό τέλος ύψους 3% επί της κερδοφορίας των τραπεζών και συνεισφορές ύψους 100 χιλ. ευρώ από ξένους που θέλουν να αποκτήσουν Κυπριακή υπηκοότητα.”