Συμμαχία Πολιτών: Όποιος ασκεί εξουσία να έχει και την ευθύνη

Όποιος ασκεί εξουσία και παίρνει αποφάσεις ή διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα να έχει προσωπική αστική ευθύνη, αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του κινήματος Συμμαχία πολιτών σχετικά με τις έρευνες για τα σκάνδαλα στην οικονομία:

“Όλοι θυμόμαστε τις βροντερές διακηρύξεις του Προέδρου Αναστασιάδη το 2013 ότι θα γίνουν έρευνες για την οικονομία και οι ένοχοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Από τότε πέρασαν πέντε χρόνια, ο φορολογούμενος πλήρωσε 26 εκατομμύρια ευρώ για τις έρευνες, αλλά τελικά ουδείς κρίθηκε υπεύθυνος για την οικονομική μας τραγωδία και ουδείς οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.

Ο πολίτης είδε εν μια νυκτί να του παίρνουν ετσιθελικά τους κόπους μιας ζωής, είδε τα εισοδήματα του να μειώνονται δραματικά, επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε κλείσιμο, νέοι μετανάστευσαν για ένα καλύτερο αύριο και οι ανεύθυνοι υπεύθυνοι συνεχίζουν να κατέχουν τις υψηλόμισθες τους θέσεις.

Είναι για αυτό που επιβάλλεται να προωθηθεί το νομοσχέδιο που η Συμμαχία Πολιτών ετοιμάζει για την «Προσωπική Αστική Ευθύνη Πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων». Θα πρέπει επιτέλους ο καθένας ο οποίος ασκεί εξουσία και παίρνει αποφάσεις ή διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα από όποιο πόστο και εάν υπηρετεί να γνωρίζει ότι έχει προσωπική ευθύνη για τις όποιες εγκληματικές αμέλειες του ή για τα όποια λάθη του τα οποία δεν οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα αλλά οφείλονται σε εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων ή διευκολύνσεων.

Είναι αδιανόητο αποφάσεις που οδήγησαν τον τόπο σε βαθιά οικονομική κρίση και έφεραν μεγάλο ανθρώπινο πόνο στην Κυπριακή κοινωνία για αυτές τις αποφάσεις να μην έχει κανένας προσωπική αστική ευθύνη.

Αυτοί που έχουν την ευθύνη πρέπει να πληρώνουν και τον λογαριασμό.”