Συμμαχία Πολιτών: Σοβαρή αδυναμία στην εφαρμογή μέτρων

Ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Αχιλλέας Μαλαχουρίδης, απέστειλε χθες, Τρίτη 17/03/2020, επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να κινηθούν άμεσα προς επίλυση μίας εμφανέστατης αδυναμίας στην εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή ότι: «Έχουμε εντοπίσει μια σοβαρή αδυναμία στην εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού η οποία αφορά στα άτομα τρίτων χωρών που εργάζονται στην Κύπρο και κατά κύριο λόγο οικιακές βοηθούς και εργάτες στον τομέα της γεωργίας».

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή:

Προς: Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου

17 Μαρτίου 2020

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε εντοπίσει μια σοβαρή αδυναμία στην εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού η οποία αφορά στα άτομα τρίτων χωρών που εργάζονται στην Κύπρο και κατά κύριο λόγο οικιακές βοηθούς και εργάτες στον τομέα της γεωργίας.

Έχουμε διαπιστώσει ότι την Κυριακή 15/3/2020, μέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν άδεια (day off), δεν συμπεριφέρθηκαν ως οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης στα θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό.

Αντίθετα, συγκεντρώθηκαν στους συνηθισμένους χώρους συνάθροισης τους, σε ομάδες πολλών ατόμων και έδιναν την εντύπωση ότι δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Νοείται ότι μετά την Κυριακάτικη άδεια τους όλοι αυτοί οι εργάτες και οι οικιακές βοηθοί επέστρεψαν στους χώρους εργασίας τους. Είναι παραδεκτό ότι πλείστοι εκ των εργοδοτών ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, καθώς είναι άτομα τρίτης ηλικίας. Πρόκειται δηλαδή για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, οι οποίοι εκτός από τον κίνδυνο που διατρέχουν λόγω πανδημίας, δεν είναι και σε θέση να εξηγήσουν στις οικιακές βοηθούς ή και εργάτες την υπάρχουσα κατάσταση, κυρίως λόγω γλώσσας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το θέμα αυτό είναι ευαίσθητο και προφανώς δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα ή τη χωρά καταγωγής αυτών των ανθρώπων. Η παρατήρησή μας έγκειται στο ενδεχόμενο τα άτομα αυτά να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται, καθώς δεν παρακολουθούν ή δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και τα γεγονότα.

Είναι η παράκλησή μας όπως, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εσωτερικών – που είναι και το Υπουργείο όπου διατηρεί Αρχείο γι’ αυτή τη μερίδα των εργαζομένων – να ενεργήσετε προς την κατεύθυνση της άμεσης, σωστής και συνεχούς ενημέρωσης τους, ώστε να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα τα οποία έχουν εξαγγελθεί.

Είμαστε στη διάθεση σας.

Αχιλλέας Μαλαχουρίδης

Αντιπρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών