Συμμαχία Πολιτών: Απαράδεκτο να κινδυνέυουν ασθενείς λόγω λίστας αναμονής

Προτείνουμε προτείνει τον καθορισμό μέγιστου χρόνου αναμονής για σοβαρές ασθένειες (θέσπιση του κανόνα των 10 ημερών), αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση η Συμμαχία Πολιτών:

“Οι διαρκώς αυξανόμενες λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία, ειδικότερα στον τομέα των χειρουργικών επεμβάσεων, προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

Είναι απαράδεκτο σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, να κινδυνεύουν ασθενείς και για χρόνια να συντηρείται ένα σύστημα με μεγάλες λίστες αναμονής.

Είναι για αυτό τον λόγο που η Συμμαχία Πολιτών πέραν από την εφαρμογή του μονοασφαλιστικού ΓΕΣΥ στη βάση των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων, προτείνει τον καθορισμό μέγιστου χρόνου αναμονής για σοβαρές ασθένειες (θέσπιση του κανόνα των 10 ημερών).

Ταυτόχρονα προτείνει τη βελτιστοποίηση και επέκταση των ωρών λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων ειδικοτήτων, χειρουργείων και την παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και τη βελτίωση των πρώτων Βοηθειών σε θέματα οργάνωσης, στελέχωσης και εξυπηρέτησης.

Είναι αδήριτη ανάγκη να εφαρμόσουμε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας που να εξυπηρετεί γρήγορα και αποτελεσματικά τους πολίτες με επαγγελματική επάρκεια, χωρίς διακρίσεις και με το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό κόστος.”