Συμμαχία -Οικολόγοι για επιστροφή καταλόγου ΜΕΔ: Η Βουλή δεν δικαιούται να μείνει αμέτοχη

Η Βουλή δεν μπορεί και δεν δικαιούται να μείνει αμέτοχη σε αυτό το σοβαρό ζήτημα που την αφορά

Η διαφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος αποκατάστασης του κύρους των θεσμών και των πολιτικών προσώπων, τονίζει σε κοινή ανακοίνωση το Κίνημα Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι.

Αυτούσια η δήλωση:

Δυσάρεστη έκπληξη μας προκάλεσε η κίνηση του Προέδρου της Βουλής, να επιστρέψει τον κατάλογο με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Εδώ και χρόνια η λίστα αυτή περιφέρεται από τα συρτάρια της Κεντρικής Τράπεζας στα συρτάρια της Βουλής, χωρίς να εξετάζεται κατά πόσο κάποια πολιτικά πρόσωπα εκμεταλλεύτηκαν τη θέση και το σύστημα ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες για άλλη μια φορά, δικαιολογημένα, αισθάνονται ότι η ατιμωρησία και η αδιαφάνεια ανθούν στην πολιτική ζωή του τόπου.

Τα Κινήματα Συμμαχία Πολιτών-Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η Βουλή δεν μπορεί και δεν δικαιούται να μείνει αμέτοχη σε αυτό το σοβαρό ζήτημα που την αφορά.

Το να έχει κάποιος βουλευτής ΜΕΔ δεν είναι από μόνο του επιλήψιμο. Επιλήψιμο όμως είναι το γεγονός αν τα δάνεια δεν παίρνονταν με ικανοποιητικές εξασφαλίσεις ή αν έγινε αδικαιολόγητη διαγραφή και αν είχε δηλωθεί η σύγκρουση συμφέροντος κατά την εξάσκηση του κοινοβουλευτικού έργου από τους βουλευτές.

Για αυτό και η συνεργασία Συμμαχία-Οικολόγοι ζήτησαν ήδη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου να συζητηθεί η πιθανή ευνοϊκή μεταχείριση Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή για να κατατεθούν ενώπιων της επιτροπής τα στοιχεία που αφορούν σε πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα για ΜΕΔ που μπορεί να είχαν και ταυτόχρονα να ψήφιζαν ενώ υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων και δεν δηλώθηκε.

Επίσης οι Προέδροι των Κινημάτων μας στη σύσκεψη αρχηγών στη Βουλή είχαν εισηγηθεί να ζητηθεί και έρευνα για δάνεια με ευνοϊκούς όρους και για διαγραφέντα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων με τη συμβολή ομάδας τεχνοκρατών.

Ταυτόχρονα με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Προέδρος της Συμμαχίας Πολιτών και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ζήτησαν όπως δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα που του κοινοποίησε η Κεντρική Τράπεζα.

Η διαφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος αποκατάστασης του κύρους των θεσμών και των πολιτικών προσώπων. Ταυτόχρονα οι πολίτες θα έχουν την ενημέρωση που απαιτούν και που δικαιούνται και ικανοποιείται και η αρχή «όλα στο φως» την οποία πρεσβεύουμε.