Συμμαχία: Μελέτη επιβεβαιώνει τους κακούς χειρισμούς Χάρη Γεωργιάδη

Η μελέτη του Χρηματοοικονομικού Οργανισμού επιβεβαιώνει τους κακούς χειρισμούς του Χάρη Γεωργιάδη, τόνισε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Παναγιώτης Σαββίδης.

Ως Συμμαχία Πολιτών, ζητήσαμε από τον Υπουργό Οικονομικών να παρουσιάσει την μελέτη του Χρηματοοικονομικού Οργανισμού, την οποία μελέτη επικαλείται για να δικαιολογήσει τις κρατικές εγγυήσεις προς την Ελληνική Τράπεζα για την εξαγορά του καλού κομματιού του Συνεργατισμού.

Πήραμε την μελέτη την Δευτέρα μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων στην Βουλή.

Η μελέτη επιβεβαιώνει τους κακούς χειρισμούς του Χάρη Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, οι μελετητές χρησιμοποιούν εκτιμήσεις που τους έδωσε ο Συνεργατισμός και όχι εκτιμήσεις της αγοράς. Αυτό από μόνο του προδιαγράφει το αποτέλεσμα και συμπέρασμα της μελέτης.

Επιπρόσθετα, ο μελετητής χρησιμοποιεί υποθετικά σενάρια, για τα οποία δεν αναφέρει τις παραδοχές που εφάρμοσε για να αξιολογηθούν αν όντως ήταν σύμφωνα με την κατάσταση στην αγορά.

Η μελέτη φανερώνει ότι η Ελληνική Τράπεζα αγόρασε τα εξυπηρετούμενα δάνεια στο 87% της αξίας τους και τα μη εξυπηρετούμενα στο 70% της αξίας τους.

Τα σενάρια που αναφέρονται στην μελέτη και τα οποία απέφυγε επιμελώς να παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών, δείχνουν πιθανό κόστος €319 εκ και €450 εκ. Η ζημιά για το κράτος αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό πωλήσεων δανείων εξυπηρετούμενων και μη και σε ποια τιμή γίνεται η πώληση. Σε αυτά τα σενάρια δεν έκανε καμία αναφορά ο Χάρης Γεωργιάδης ως όφειλε όταν ζητούσε από την Βουλή να αναλάβει το κόστος των δικών του επιλογών και της κυβέρνησης Αναστασιάδη.