Συμβούλιο Αρχηγών: Απέρριψαν την πρόταση Ακιντζί – «Ομόφωνο ανακοινωθέν»

Συμβούλιο Αρχηγών: Απέρριψαν την πρόταση Ακιντζί – «Ομόφωνο ανακοινωθέν»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών, στο κτήριο της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού.

Μετά τη συνεδρία, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Πάλμας ανέγνωσε το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Αρχηγών ως ακολούθως:

«Η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος του Κυπριακού και την ανάγκη άμεσης επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο, αν υπάρχει η απαραίτητη βούληση από όλους τους εμπλεκομένους, την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η πρόταση του κ. Ακκιντζί περιέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση του κ. Ακκιντζί, τόσο στον ίδιο όσο και στον ΓΓ των ΗΕ, από τους υπόλοιπους αποδέκτες της επιστολής του».

Στη συνέχεια ο κ. Πάλμας είπε ότι «αυτό το ανακοινωθέν είναι ομόφωνο», προσθέτοντας ότι για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, το κάθε κόμμα θα εκφράσει τις απόψεις και τις θέσεις του.

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία «έγινε μια πολύ εποικοδομητική και πολύ ουσιαστική συζήτηση. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα κόμματα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σε επιμέρους θέματα, αυτό έγινε και σήμερα. Το σημαντικό και ουσιαστικό από αυτή τη συνεδρία είναι η ομόφωνη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Ακκιντζί».

Ερωτηθείς πότε θα σταλεί η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Πάλμας είπε ότι «άμεσα θα ετοιμαστεί μια επιστολή περιεκτική, θα απαντά σημείο προς σημείο σε όλα τα οποία προκύπτουν μέσα από την επιστολή του κ. Ακκιντζί και θα σταλεί στον ΓΓ των ΗΕ και στον κ. Ακκιντζί».

Κληθείς να πει τι θα αναφέρεται στην επιστολή, ο κ. Πάλμας είπε ότι «θα επαναλάβουμε τον κύριο στόχο μας που είναι η συνολική λύση του Κυπριακού και βεβαίως η δημιουργία καλών προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών που είναι ο κύριος στόχος. Αυτή η πρόταση του κ. Ακκιντζί δημιουργεί ένα αποπροσανατολισμό από την ουσία του κυρίως προβλήματος που είναι η επίλυση του Κυπριακού».

Τέλος ερωτηθείς πότε θα επισκεφθεί την Κύπρο ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Πάλμας είπε «στις 29 Ιουλίου».