Συλλούρης: Χαιρετίζουμε τη δήλωση Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Δημήτρης Συλλούρης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει:

«Ο κύριος Ντάουνερ τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί και με τις προκλητικές του ενέργειες δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια αντίδρασης μας. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την ηχηρή απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στις προκλήσεις του Αυστραλού διπλωμάτη.

Χαιρετίζουμε τη δήλωση του Προέδρου ότι η πλευρά μας δεν θα αποδεχτεί εκβιασμούς και χρονοδιαγράμματα από όπου και αν αυτά προέρχονται και ότι δεν θα μπούμε σε ένα διάλογο για χάρη του διαλόγου χωρίς να διασφαλίζονται οι βασικές αρχές ή οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Επιβάλλεται να παραμείνουμε σταθεροί στη θέση μας, ότι χωρίς τη συμφωνία σε ένα κοινό ανακοινωθέν επί της ουσίας, χωρίς σωστή προετοιμασία των συνομιλιών και χωρίς ξεκάθαρο πλαίσιο, ο διάλογος δεν θα έχει καμία προοπτική για επιτυχία.

Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του κυρίου Ντάουνερ και της Τουρκίας και να συρθούμε σε μια διαδικασία η οποία θα είναι από την αρχή καταδικασμένη σε αποτυχία. Το κυπριακό δεν αντέχει άλλη αποτυχία. Το Κυπριακό απαιτεί το σχεδιασμό μιας νέας διεκδικητικής στρατηγικής.

Οι γεωπολιτικές και ενεργειακές συνθήκες όπως τείνουν να διαμορφωθούν στην περιοχή μας έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην οικονομία, στην πολιτική και τη διπλωματία. Σήμερα μπορούμε να πείσουμε ότι η σταθερότητα στην περιοχή μας διέρχεται μέσα από τη σωστή λύση του κυπριακού.

Σήμερα μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τα συμφέροντα μας, με αυτά ισχυρών χωρών στη γειτονιά μας εξασφαλίζοντας έτσι την υποστήριξη τους σε ένα νέο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο για επίλυση του κυπριακού που να εξασφαλίζει την άρση της κατοχής, να διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου», καταλήγει ο κύριος Συλλούρης.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ