Συλλούρης: Δεν θα απαντήσω τίποτα σε όποια ερώτηση και αν μου κάνετε

“Δεν θα απαντήσω τίποτα σε οποία ερώτηση και αν μου κάνετε. Η στάση μου βάση του Συντάγματος είναι εξ ανάγκης. Δεν έπραξα κανένα αδίκημα και προστατεύω τα δικαιώματα μου.”

Αυτό είπε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ενώπιον της τετραμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις Ξένων Επενδυτών, αναφορικά με το πολύκροτο ρεπορτάζ του αραβικού δικτύου Al Jazeera σε σχέση με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων και αξιωματούχων στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Ο Δημήτρης Συλλούρης προσήλθε ενώπιον της Επιτροπής με γραπτή δήλωση η οποία διανεμήθηκε στα μέλη και κατατέθηκε ως τεκμήριο και ανακοίνωσε ότι εμβολιάστηκε κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χαρακτήρισε παράνομη την βιντεοσκόπηση του από το Al Jazeera και για τον λόγο αυτό υπέβαλε καταγγελία στην Αστυνομία, για την οποία δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση. Ως εκ τούτου, είπε ότι θα ασκήσει το δικαίωμα της σιωπής όπως έπραξε και όταν κλήθηκε από τις Αρχές για να καταθέσει σχετικά.

“Δεν θα απαντήσω τίποτα σε οποία ερώτηση και αν μου κάνετε. Η στάση μου βάση του Συντάγματος είναι εξ ανάγκης. Δεν έπραξα κανένα αδίκημα και προστατεύω τα δικαιώματα μου.”

Ο τέως ΠτΒ υποστήριξε ότι αμέσως μετά με την δημοσιοποίηση εγγράφων από το Al Jazeera απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ημερομηνίας 31/8/2020 στην οποία δήλωνε ετοιμότητα να διευκολύνει την όποια έρευνα και ζήτησε επιτάχυνση της διαδικασίας “εκεί που είναι δυνατό και επιβάλλεται” .

Στην επιστολή φέρεται ότι ζητούσε την σύγκληση Σύσκεψης Αρχηγών για να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνέχισης ή τερματισμού του ΚΕΠ και εξέφρασε την άποψη ότι το Πρόγραμμα πρέπει να τερματιστεί.

“Αν η απόφαση είναι η συνέχιση του, εισάγουμε τον σχεδιασμό ενημέρωσης των οποίονδήποτε κακοπιστων η καλόπιστων.”

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μύρων Νικολάτος ανέφερε στον κ. Συλλούρη ότι το δικαίωμα της σιωπής προκύπτει εκ του Συντάγματος και προστατεύεται από τον νόμο και δήλωσε υποχρεωμένος να υποβάλει τις εξής ερωτήσεις που καταγράφηκαν από τον τέως πρόεδρο της Βουλής, αλλά δεν απαντήθηκαν:

  • Γινόταν έγκαιρα αυτή η ενημέρωση προς τη Βουλή και τι διαδικασία ακολουθείτο
  • Πήγατε σε συνέδρια ως σύμβουλος τους προέδρου στο εξωτερικό. Αν ναι, από ποιες συνθήκες έγινε
  • Είχατε ποτε συνεννοηθεί ποτε με τον Πρόεδρο για να πάτε αν πήγατε ως προσκεκλημένος ; Και ποιος κάλυψε τα έξοδα της συμμετοχής σας;
  • Έχετε σχέσεις με εταιρείες εργοληπτικές η παροχών ;
  • Παραβρεθήκατε ποτε σε κατ ιδίαν συνάντηση εν δύναμει αλλοδαπών επιχειρηματία η μεσάζοντα με σκοπό να τον βοηθήσετε να εγκριθεί η αίτηση τους;
  • Αποκομίσατε ποτε χρήματα η κάτι άλλο όφελος ;
  • Διενεργήσετε ποτε παρέμβαση ;
  • Πιστεύετε ότι από την θέση σας ως πρόεδρος της βουλής ήταν θεμιτό να εμπλακείτε κι αν γνωρίζετε αν άλλοι βουλευτές εμπλέκονταν
  • Στο γνωστό βίντεο γιατί αναφέρετε το όνομα του Κύπρου Κυπριανου και ποια η ανάμιξη του;
  • Τον χρησιμοποιήσατε ποτε σαν σύνδεσμο σε άλλη περίπτωση;
  • Φαίνεται στο βίντεο να δεσμεύεστε ότι αν δεν γινόταν η δουλειά στη Κύπρο θα μιλήσατε με άλλους προέδρους κοινοβουλίων. Με ποιους θα μιλούσατε;

Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής δεν υπέβαλαν ερωτήσεις εφόσον δεν θα λάμβαναν απαντήσεις και έτσι ο κύριος Συλλούρης ευχαρίστησε την Επιτροπή και αποχώρησε.