Συλληπητήρια από ΗΠΑ για τον θάνατο Γ. Κληρίδη

Βαθιά λύπη εξέφρασε ο Λευκός Οίκος για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, εξαίροντας τις άοκνες προσπάθειές του για επανένωση της Κύπρου και ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι «το όραμά του, η αποφασιστικότητά του, η αξιοπρέπειά του για αυτούς τους ευγενείς στόχους ήταν απαράμιλλα.»

Ειδική μνεία κάνει ο Λευκός Οίκος στη στήριξη που πρόσφερε ο Γλαύκος Κληρίδης στις ΗΠΑ το 1974, όταν δολοφονήθηκε στη Λευκωσία ο τότε Αμερικανός Πρέσβης  Ρότζερ Ντέιβις και η βοηθός του Αντουανέτα Βαρνάβα.

«Ο αμερικανικός λαός εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη την Παρασκευή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν αφοσιωμένος στα ψηλά ιδανικά υπηρετώντας τα κοινά, στις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διεθνούς συνεργασίας και της ειρήνης. Με θάρρος και με δέσμευση, συνέβαλε στην προσπάθεια να οδηγηθεί η πατρίδα του στην ανεξαρτησία και αργότερα, εν μέσω της βίας του 1974, στην επαναφορά της συνταγματικής τάξης,» σημειώνει ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανικός λαός, τονίζεται στην ανακοίνωση, «δεν θα ξεχάσει ποτέ τη βαθιά τη στήριξη και συμπόνια που πρόσφερε την ημέρα εκείνη το 1974 όταν ο Αμερικανός Πρέσβης Ρότζερ Ντέιβις και η Κύπρια βοηθός του Αντουανέτα Βαρνάβα πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στην αμερικανική Πρεσβεία.»

«Επίσης θα θυμούμαστε πάντοτε τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Κληρίδη να τερματίσει τη διαίρεση της Κύπρου και να οδηγήσει το νησί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το όραμά του, η αποφασιστικότητά του και η αξιοπρέπειά του σε αυτούς τους ευγενείς στόχους ήταν απαράμιλλα,» επισημαίνει ο Λευκός Οίκος.

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο αμερικανικός λαός εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους για το θάνατο του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη», καταλήγει η ανακοίνωση.