ΣΥΚΑΛΑ: Άνοιγμα λογαριασμών των εμπλεκομένων στη Λαική

Σε σημερινή διάσκεψη τύπου, ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων προσώπων που σχετίζονται με τις τελευταίες εξελίξεις το θέμα της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδωνης Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη διάσκεψη ανέφερε ότι «Σε μια υπόθεση που μυρίζει διαπλοκή είναι σαφές ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να ζητήσει άμεσα το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων προσώπων για να διαπιστωθούν οι οικονομικές σχέσεις όλων των προσώπων που σχετίζονται με την πρόσφατη απόφαση για αλλαγή των δικηγόρων της υπόθεσης».

Πρόσθεσε ότι μόνον με αυτό τον τρόπο θα μπορεί η πολιτεία να φθάσει σε ασφαλή συμπεράσματα ως προς το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από την εικόνα διαπλοκής που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες και να εξαλειφθεί και κάθε σκιά που αφήνει το χρονικό σημείο που παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις αυτές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι το χρονικό έναυσμα των τελευταίων εξελίξεων συνέπεσε με τη διαδικασία παρακοής εναντίον των Εναγομένων στην αγωγή της Λαϊκής, για το λόγο ότι κατά παράβαση των διαταγμάτων των δικαστηρίων δεν αποκάλυπταν τις οικονομικές τους συναλλαγές τον τελευταίο ένα χρόνο.

«Με αυτή τη διαδικασία οι εναγόμενοι θα αναγκάζονταν να αποκαλύψουν στο δικαστήριο τις οικονομικές τους συναλλαγές. Ποιους πλήρωναν οι Εναγόμενοι, πότε και γιατί. Αυτό το ερώτημα φαίνεται να ενοχλεί τους εναγομένους σε αυτήν την υπόθεση αφού δεν αποκάλυπταν τις πληροφορίες αυτές στο δικαστήριο», ανέφερε ο κ. Μελάς.

Διερωτήθηκε αν η αποκάλυψη των οικονομικών στοιχείων των Εναγομένων ενοχλεί και οποιοσδήποτε άλλους εμπλεκόμενους έχοντας υπ’ όψιν ότι τουλάχιστον χρονικά οι τελευταίες εξελίξεις συναρτώνται με τις προσπάθειες της Λαϊκής για αποκάλυψη των στοιχείων αυτών.

Ο ΣΥΚΑΛΑ κατήγγειλε ότι ενώ με πρωτοβουλία του νομικού συμβούλου της Διαχειρίστριας, καταχωρήθηκαν αιτήσεις παρακοής διαταγμάτων εναντίον του Βγενόπουλου και των υπολοίπων Εναγομένων σε σχέση με τα διατάγματα δήμευσης της περιουσίας τους, διαπιστώνεται «ότι αυτή η πίεση προς τον κ. Βγενόπουλο και τους υπόλοιπους Εναγομένους προκάλεσε την κ. Γιωρκάτζη να επανεμπλακεί με τα τεκταινόμενα στη Λαϊκή Τράπεζα».

«Παρά την προηγούμενη δέσμευση της, αλλά και τη σύγκρουση συμφερόντων που έχει, συμμετέχει σε συνεδριάσεις της Αρχής Εξυγίανσης. Όχι μόνον συμμετέχει αλλά και έθεσε θέματα προς τη διαχειρίστρια της Λαϊκής τα οποία προκάλεσαν την παραίτηση από τη Λαϊκή 2 βασικών μαρτύρων της υπόθεσης εναντίον του κ. Βγενόπουλου», αναφέρθηκε.

Ο ΣΥΚΑΛΑ χαιρέτισε την τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή ότι θα προχωρήσει σε διερεύνηση των καταγγελιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη Λαϊκή Τράπεζα, αναφέροντας ότι είναι σημαντικό στην προσπάθεια αυτή να γίνει διερεύνηση για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τη διαφαινόμενη διαπλοκή και διαφθορά. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή δεν είναι αρκετή, αφού οι δυνατότητες ελέγχου φθάνουν μόνον σε θέματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση.

`Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι κύριες ερωτήσεις που πρέπει άμεσα να απαντηθούν είναι ο βαθμός συμμετοχής της Διοικήτριας στις συνεδριάσεις της Αρχής Εξυγίανσης ενώ δήλωσε στο παρελθόν ότι δεν θα συμμετείχε σε θέματα που αφορούν τη Λαϊκή Τράπεζα, αλλά και η καταγγελία για συνέχιση συμμετοχής της θυγατέρας της κ. Γιωρκάτζη σε θέματα που αφορούν το γραφείο του πατέρα της ο οποίος είναι δικηγόρος του κ. Βγεννόπουλου και της MIG.

Επίσης θα πρέπει να διερευνηθεί η καταγγελία ότι η κ. Γιωρκάτζη διατηρούσε κανάλια επικοινωνίας με το νομικό επιτελείο του κ. Βγεννόπουλου με τρόπο ώστε να γνωρίζουν τις εξελίξεις στην νομική εκπροσώπηση της Λαϊκής πριν ακόμα να ενημερωθεί η διαχειρίστρια και ενδεχόμενα πριν ακόμα να εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Ζητούν παράλληλα απάντηση στην καταγγελία για ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων ή ύπαρξης ευνοϊκής σύμβασης δανείου του δικηγορικού γραφείου, το οποίο αναλαμβάνει τη διαχείριση της υπόθεσης του Βγενόπουλου.

Επίσης, στην καταγγελία για καθυστέρηση έγκρισης των αιτημάτων της Διαχειρίστριας προς εγγραφή των διαταγμάτων εναντίον των εναγομένων στη σχετική υπόθεση.

Απαντήσεις ζητούνται επίσης ως προς τις καταγγελίες για τις συνθήκες, οι οποίες προκάλεσαν την παραίτηση δύο υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι αποτελούν βασικούς μάρτυρες στη διαδικασία εναντίον του κ. Βγεννόπουλου, την καταγγελία για παρέμβαση της κ. Γιωρκάτζη και απαίτηση της για απόσυρση της διαιτησίας η οποία ενδεχόμενα να αποφέρει Ευρώ €2 δισ στη Λαϊκή.

Ο ΣΥΚΑΛΑ ανέφερε πως είναι σαφές ότι «μπροστά στα μάτια μας βρίσκεται σε εξέλιξη μια «συνωμοσία» η οποία στόχο έχει να δοθεί άφεση αμαρτιών στον κ. Βγενόπουλο και στην MIG και να εξαπατηθούν για ακόμα μια φορά οι καταθέτες».

Ο Σύνδεσμος ζήτησε εκ νέου την άμεση απόφαση από την Αρχή Εξυγίανσης για σύγκληση συνέλευσης των πιστωτών για να δοθεί η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας στους ίδιους του καταθέτες.