ΣΥΚΑΔΕ: Προκλητική η στάση των υπεραγορών

«Απ’ ον αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του»

Η στάση του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου θυμίζει την κυπριακή παροιμία «Απ’ ον αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης , με αφορμή την «πορεία διαμαρτυρίας» για μη συνέχιση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

‘Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΔΕ, Ανδρέας Θεοδούλου, «ο Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου, αφού κυριολεκτικά διέλυσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, τώρα χρησιμοποιεί εκβιαστικά τους υποαπασχολούμενους και χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους των μελών του, για να αποτρέψει τη ρύθμιση της αγοράς με τρόπο ισορροπημένο ο οποίος να επιτρέπει την επιβίωση και ύπαρξη όλων των επιμέρους τομέων». Στο στόχαστρο των μεγάλων φαίνεται να έχουν μπει ακόμη και οι μικροί πλανοδιοπώλεις, είπε ο κ. Θεοδούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδούλου, «τα περί ύπαρξης Κίνησης Νεοπροσληφθέντων, η οποία μάλιστα έχει την οικονομική δυνατότητα να καταχωρεί ολοσέλιδες διαφημίσεις στον Τύπο, μέσω των οποίων προωθούνται τα συμφέροντα των μεγάλων υπεραγορών, αποτελούν πρόκληση και υποτίμηση της νοημοσύνης μας, αφού είναι περισσότερο από προφανές ότι πρόκειται για δημιούργημα του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου».

«Εμείς», προσθέτει ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΔΕ, δεν θέλουμε να χάσει την εργασία του κανένας εργαζόμενος στο λιανικό εμπόριο, είτε αυτός εργοδοτείται από τις μεγάλες υπεραγορές είτε από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης, τα περίπτερα κλπ. «Όμως, οι επιχειρήσεις μας κλείνουν η μια μετά την άλλη και οι εργαζόμενοί μας οδηγούνται στην ανεργία, ως αποτέλεσμα της αναρχίας που επέφεραν στην αγορά τα διατάγματα και της ασυδοσίας των μεγάλων που επιχειρούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους όλη την αγορά».

Ενδεικτική της στάσης των υπεραγορών είναι πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ημερ. 15 Ιουλίου 2014, που καλεί τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τις μικρές επιχειρήσεις τροφίμων έναντι των αθέμιτων πρακτικών που χρησιμοποιούν μεγάλες επιχειρήσεις και υπεραγορές οι οποίες διαθέτουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στις συναλλαγές τους με άλλες επιχειρήσεις.

Μέχρι την οριστική και δια νόμου ρύθμιση της αγοράς, καταλήγει ο ΣΥΚΑΔΕ, η μόνη επιλογή για ενίσχυση των πιθανοτήτων επιβίωσης των επιχειρήσεών μας και μετριασμό των αρνητικών συνεπειών της επέκτασης των ωραρίων, είναι ο άμεσος καθορισμός αποκλειστικών προϊόντων για τα καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης και τα περίπτερα. Είναι αδιανόητο οι μεγάλες υπεραγορές να μπορούν να διαθέτουν τα πάντα και να έχουν και τόσο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας.