Συζητείται ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. – Συμμετοχή Δ. Χριστόφια

Στα συνολικά ποσά σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του προϋπολογισμού, ώστε να υπάρξει κοινή προσέγγιση , θα επικεντρωθεί σε πρώτη φάση η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής για το ΠΔΠ.

Στόχος είναι να καταστεί εφικτή συνολική συμφωνία, την οποία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη». Σε επιστολή του προς τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, ανέφερε ότι πρέπει να υιοθετηθεί το ΠΔΠ ώστε οι μελλοντικές πολιτικές και τα επιχειρησιακά προγράμματα να είναι πλήρως υπηρεσιακά και να εξυπηρετήσουν τη ανάπτυξη από τον επόμενο χρόνο.

Ο κ. Βαν Ρόμπει θα παρουσιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες,  νέα συμβιβαστική πρόταση, προτείνοντας περαιτέρω μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά 30 δισ. ευρώ. θα εισηγηθεί, επίσης,  τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού μέσου καταπολέμησης της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών, η οποία ανέρχεται σήμερα στο 24% και ο αριθμός των ανέργων στα 5,7 εκατομμύρια.

Οι εργασίες της Συνόδου, στην οποία συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, θα διαρκέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, έως την επίτευξη οριστικής συμφωνίας. Εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, πηγές των Βρυξελλών έλεγαν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μελλοντικά,  ενώ τα χρονικά όρια θα γίνουν ασφυκτικά.