Συζήτηση ΕΤΥΚ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ: Η διοίκηση της Λαϊκής και το μέλλον των Κυπριακών τραπεζών

Το μέλλον των Κυπριακών τραπεζών και ο τρόπος διοίκησης της Λαικής τράπεζας βρέθηκαν στην αντζέντα της συνάντησης του Προέδρου της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), Λοΐζου Χατζηκωστή, καθώς και των μελών του προεδρείου της ΕΤΥΚ, με τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, Γιώργο Περδίκη.

Στη συζήτηση εξετάστηκαν και οι θέσεις των τραπεζικών υπαλλήλων.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο βουλευτής των Οικολόγων κ. Περδίκης σημείωσε πως “Επιβάλλεται, τουλάχιστον όσον αφορά τους Οικολόγους, μετά και τη σημερινή συνάντηση με την ηγεσία της συντεχνίας των τραπεζικών, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής να συζητήσει τον τρόπο διαχείρισης της Λαϊκής Τράπεζας από το Διοικητικό Συμβούλιο, στου οποίου το διορισμό και η ίδια η Επιτροπή Οικονομικών έχει συμμετάσχει”.

“Αυτά που έχουμε ακούσει σήμερα μας έχουν βάλει σε μεγάλη ανησυχία” δήλωσε ο βουλευτής μετά απο τις αναφορές του προέδρου της ΕΤΥΚ για τις ενέργειες του Δ.Σ της Λαικής και προσθέτει πως “,Εάν όντως γίνονται αυτά τα πράγματα και υπάρχουν φαινόμενα νεποτισμού, ιδιοτέλειας, πριγκιπικά επιδόματα για ταξίδια στην Αθήνα, συνεχίζεται δηλαδή η σπατάλη από το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο, την ώρα κατά την οποία καλούνται οι εργαζόμενοι όλων των βαθμίδων, αλλά ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι, να υποστούν σοβαρές αποκοπές στις αποδοχές τους και να μπαίνει σε κίνδυνο η παραγωγικότητα μιας Τράπεζας, η οποία είναι κάτω από τον έλεγχο της πολιτείας και είναι κρίσιμη για τα ευρύτερα οικονομικά, επιβάλλεται αυτά τα θέματα να έλθουν στη Βουλή”.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως στη συνάντηση με τον βουλευτή των Οικολόγων συζητήθηκαν οι θέσεις των τραπεζικών υπαλλήλων σχετικά με την πορεία των Τραπεζών, αλλά ιδιαίτερα της Λαϊκής Τράπεζας καθώς και ο τρόπος  διαχείρισης και διοίκησης της..

“Δεν επιθυμούμε”, δήλωσε ο κ. Χατζηκωστής, “να κάνουμε μομφή ως προς τα άτομα ως άτομα ούτε στο σύνολό τους ως ομάδας, αλλά ίσως σε μερικά άτομα από αυτά, των οποίων οι στόχοι και επιδιώξεις των δεν συμπορεύονται με αυτό το οποίο εμείς θεωρούμε σωστό και που είναι το πραγματικά καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας της Κύπρου” και πρόσθεσε πως  θα πρέπει να υπάρχει εποπτεία των διορισμών απο τα κόμματα, για να επιβεβαιώνουν πως γίνεται σωστή δουλειά και, όπου διαπιστώνεται η ανάγκη για αλλαγές να τις κάνουν.

Την ίδια ώρα κατήγγειλε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαικής για τα προκλητικά τους προνόμια, θέμα το οποίο είχε δημοσιεύσει η Λαιμητομοs.com στις 6 Νοεμβρίου. (Το πάρτυ για τα golden boys των τραπεζών συνεχίζεται).

Ο κ. Χατζηκωστής είπε συγκεκριμένα πως “το μοναδικό πρακτικό, το οποίο συνέταξε η Επιτροπή Αμοιβών της Λαϊκής, ήταν αυτό που καθόριζε πως, όταν πηγαίνουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ας πούμε, για επισκέψεις στην Αθήνα, εκτός του ότι πρέπει να τους καταβάλλει η Τράπεζα το αεροπορικό εισιτήριο και το ξενοδοχείο, έπρεπε να αμείβονται και με 650 ευρώ (ημερήσιο επίδομα)”.

Επίσης ο ίδιος αναφέρει πως προκλήθηκαν σοβαρές αδικίες στον χώρο των υπαλλήλων της Λαικής Τράπεζας και τόνισε πως το πρόβλημά δεν είναι “το 12,5%το οποίο προβλέπει το διάταγμα ότι πρέπει να εισφέροουμε και ήδη εισφέραμε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε η όλη διαβούλευση, η οποία στην κυριολεξία ήταν εικονική και ανύπαρκτη, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο υπολογίσθηκε το 12,5%, αγνοώντας ουσιαστικές παραμέτρους που έπρεπε να ληφθούν υπόψη”.

Τέλος εξέφρασε τις ανησυχίες της ΕΤΥΚ για  τον τρόπο που πορεύεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας και σημείωσε πως “δεν έχουμε πεισθεί ότι λαμβάνονται τα σωστά μέτρα προς τις σωστές κατευθύνσεις, για να επανέλθει η Τράπεζα στην ορθή πορεία της”.

.

Check Also

Νικόλας: Το ΔΗΚΟ επιμένει και διεκδικεί την υιοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων για την αύξηση του κόστους των βασικών αγαθών

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, …

9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου: Κοινή Διακήρυξη

Η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου  -Κύπρου, πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα. Στην Κοινή …