Συζήτηση για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά την αξιολόγηση

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι οι  διεξοδικές συζητήσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της πέμπης αξιολόγησης από την τρόϊκα που ξεκινάει στο τέλος του μήνα.

Για τις συναντήσεις της τρόϊκας με την ελληνική κυβέρνηση, την περασμένη βδομάδα στο Παρίσι, ο αξιωματούχος τόνισε ότι εξετάστηκαν τα θέματα της επόμενης αξιολόγησης, ενώ για τις τεχνικές συζητήσεις που έγιναν θα ενημερωθούν οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην άτυπη συνεδρίαση του Εurogroup, την Παρασκευή στο Μιλάνο.

Υπενθύμισε ότι η συμμετοχή των Ευρωπαίων στο ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος του έτους και απομένει μια δόση 1,9 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι στην αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου θα εξεταστεί και η βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο οι διεξοδικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν όταν υπάρξει σαφής εικόνα. “Θέλουμε να έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για τον προυπολογισμό του 2015, ώστε να γνωρίζουμε τους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες, που αποτελούν βασική παράμετρο για την εξέλιξη του χρέους”, είπε.

Σχετικά με τη διάρκεια της παραμονής της τρόϊκας στην Αθήνα, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει αν οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή το Νοέμβριο.

Για το χρηματοδοτικό κενό είπε ότι δεν ξέρει αν η Αθήνα θα υποβάλει αίτημα για τρίτο πρόγραμμα ή για παράταση του υφιστάμενου, ωστόσο από δημοσιεύματα στον Τύπο διαπιστώνει, όπως είπε, ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης νέο πρόγραμμα ή παράταση του σημερινού.Αν αυτό ευσταθεί τότε η Ελλάδα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, είπε, επισημαίνοντας πάντως ότι θα ήταν οξύμωρο ΤΟ ΔΝΤ να συνεχίσει μόνο του, χωρίς τους Ευρωπαίους, να χρηματοδοτεί την Ελλάδα.