Συζήτησαν το Κυπριακό Κέρι και Νταβούτογλου

Μακρά συνάντηση είχαν χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Τζον Κέρι και Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις πολύ μεγάλης σημασίας και επεσήμανε ότι Ουάσιγκτον και Άγκυρα μοιράζονται τους ίδιους στρατηγικούς στόχους.

Όπως ανέφεραν και οι δύο Υπουργοί σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι συνομιλίες τους κάλυψαν μεγάλο εύρος διεθνών, περιφερειακών και διμερών θεμάτων, με επίκεντρο τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ, καθώς και το Μεσανατολικό.

Συζητήθηκαν ακόμη το κυπριακό και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, θέματα για τα οποία ο Τζον Κέρι είπε πως καταβάλλονται προσπάθειες σιωπηρά μέσω των πρέσβεων.

«Εδώ και μήνες συνομιλούμε για την Κύπρο και το Ναγκόρνο Καραμπαχ και σιωπηρά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους και οι Πρέσβεις μας – που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των πρωτοβουλιών -συνεχίζουν τη διαδικασία, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές σημειώνουν σημαντική πρόοδο. Και παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούν το παρόν παράθυρο ευκαιρία και να αρχίσουν και πάλι ουσιαστικές συνομιλίες», είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μνημόνευσε στο κυπριακό στα θέματα της ατζέντας, μαζί με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ωστόσο περιορίστηκε μόνο στο δεύτερο.

Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, είπε πως «συζήτησαν το Κυπριακό και την αμοιβαία τους δέσμευση στο ζήτημα». Και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κάποια αλλαγή πολιτικής.