Συζήτησαν Κυπριακό οι Μπαν Γκι Μουν και Τσαβουσογλου

Και το Κυπριακό συζήτησε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνάντησή του που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στην Νέα Υόρκη.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μπαν ανέφερε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά ποτέ δεν εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα ήταν πάντοτε υπέρ της λύσης του Κυπριακού.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατά την συνάντηση συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ φέρεται να είπε ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις υποψηφιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν δίκαιη και ανέφερε πως την επόμενη φορά η Τουρκία θα έχει την ευκαιρία να αναλάβει ρόλο.

Για το θέμα του ΙΣΙΛ, ο ΓΓ του ΟΗΕ φέρεται να είπε ότι υπάρχει στρατηγική έλλειψη στην διεθνή κοινότητα και πως τα προβλήματα στο Ιράκ και την περιοχή μπορούν να λυθούν μόνο με συνεργασία και στρατηγική. Είπε ακόμη ότι επέστρεψε πρόσφατα από την επίσκεψή του στη Γάζα και εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας τόσο στο ζήτημα της Γάζας όσο και της Μέσης Ανατολής.