Συγχρονισμό κινήσεων Λευκωσίας – Αθήνας στο Κυπριακό

Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος μετά από  συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη  εξερχόμενος από το Προεδρικό έκανε λόγο για κοινό βηματισμό και συγχρονισμό κινήσεων Λευκωσίας – Αθήνας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ενώ χαρακτήρισε την συνάντηση «ενδιαφέρουσα».

Ο κ. Γεροντόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επαφές με την πολιτική ηγεσία στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κύπρο, επανέλαβε παράλληλα ό,τι και είπε και χθες το βράδυ κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ – ΠΟΜΑΚ, ότι δηλαδή το Κυπριακό είναι το πρώτο σε προτεραιότητα θέμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Τόνισε ότι «σαράντα χρόνια κατοχής είναι πάρα πολλά» και κάτι το οποίο «αποτελεί ντροπή για την ιστορία της Ευρώπης» και «μια μαύρη σελίδα για την ίδια την ΕΕ».

«Η Λευκωσία εξακολουθεί και είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που είναι χωρισμένη από ένα τοίχος του αίσχους», σημείωσε.

Ο Έλληνας ΥΦΕΞ υπογράμμισε πως επιτέλους αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί, με βάση τις αποφάσεις των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αναληφθεί θα οδηγήσουν σε μια λύση. Υπέδειξε την ίδια ώρα πως «η δική μας πλευρά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κάνει καμία επιπλέον υποχώρηση».

Ερωτηθείς τι θεωρείται από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι θα πρέπει να γίνει για να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά στο Κυπριακό και να σπάσει η τουρκική αδιαλλαξία, ο κ. Γεροντόπουλος αρκέστηκε στο να αναφέρει ότι «όλα αυτά τα θέματα η πλευρά η δική μας τα εξετάζει και προσπαθεί να αξιοποιήσει όλες τις καταστάσεις που υπάρχουν σήμερα».

Σε ερώτηση για το πού τοποθετεί χρονικά τη λύση, υπέδειξε ότι «δεν είναι θέμα χρόνου, είναι θέμα να υπάρξει λύση», λύση, όπως επανέλαβε, «με βάση το διεθνές δίκαιο, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου.