Συγχαρητήρια μηνύματα στον ΠτΔ από Πούτιν, Τραμπ, Μακρόν και Xi Jinping

Συγχαρητήρια μηνύματα έλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης,  για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν οι ΠρόεδροΙ των ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας και Κίνας.

Συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ:

Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι «η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πιο ισχυρή από ποτέ και προσβλέπουμε στη διατήρηση της στενής συνεργασίας στη βάση των κοινών μας αξιών και συμφερόντων.

Η συνεχής ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και της ενέργειας.

Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά υποστηρικτές στις προσπάθειες για επανένωση του νησιού σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και πιστεύουν ότι η επίτευξη της θα φέρει ειρήνη και ευημερία σε όλους τους Κυπρίους».

Από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου, που βασίζονται σε καλές παραδοσιακές σχέσεις φιλίας όπως επίσης και η πολιτιστική και πνευματική εγγύτητα, εκτιμιούνται τα μέγιστα από τη χώρα μου. Είμαι βέβαιος ότι με τις κοινές μας προσπάθειες θα διασφαλίσουμε την περαιτέρω ενίσχυση της εποικοδομητικής διμερούς συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς.

Θα ήθελα να επαναβεβαιώσω ότι η χώρα μας είναι o συνεπής υποστηρικτής της επίτευξης μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προς το συμφέρον ολόκληρου του πληθυσμού στο νησί. Αυτό θα ανταποκριθεί πλήρως στους σκοπούς της ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Από τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν.

Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ότι «η μακρά και πλούσια συνεργασία μας θα εντατικοποιηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια αυτού του έτους σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος ως μέρος της στρατηγικής ατζέντας που μας ενώνει.

Όπως γνωρίζετε, η Γαλλία στηρίζει την εξεύρεση δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού η οποία να συνάδει με τις συμφωνηθείσες αρχές των Ηνωμένων Εθνών και να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, έτσι ώστε όλοι οι Κύπριοι να μπορέσουν τελικά να βρουν έναν τρόπο να ζουν μαζί σε ένα επανενωμένο νησί.

Επίσης, ελπίζω στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο. Ως μέλος της ΕΕ, Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, και φίλη χώρα της Κύπρου, η Γαλλία είναι στη διάθεση των μερών για την επανέναρξη της διαδικασίας».

Από τον Πρόεδρο της Κίνας κ. Xi Jinping.

Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος Jinping ανέφερε ότι «η Κίνα και η Κύπρος απολαμβάνουν μακρόχρονη φιλία και έχουν επιδείξει αλληλοκατανόηση και αλληλοϋποστήριξη παρά το ότι οι δύο χώρες βρίσκονται γεωγραφικά μακριά και ζουν σε διαφορετικές εθνικές συνθήκες.

Στα πρόσφατα χρόνια η διμερής πραγματική μας συνεργασία υπήρξε καρποφόρα με ευρείες ανταλλαγές επισκέψεων. Αποδίδω μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των κινεζο-κυπριακών σχέσεων και προσβλέπω στο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για προώθηση και για περαιτέρω πρόοδο των διμερών μας σχέσεων».