Συγκρατημένα αισιόδοξη η κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Pimco

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με την Pimco εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, καθώς όπως υποστήριξε “αντιλαμβάνεστε ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνοι μας. Από τη στιγμή, που ακόμα αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να προβλέψουμε οτιδήποτε”.

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο σημείωσε ότι αναμένονται τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, καθώς όλος ο διαγνωστικός έλεγχος της PIMCO θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή αναφερόμενος στο αυριανό Eurogroup τόνισε ότι θα ήταν καλό να είμαστε φειδωλοί σε αυτά που δηλώνουμε καθώς κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την Κύπρο να εκμαιεύσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα απο τη συνεδρίαση, ενώ πρόσθεσε ότι παραμένει ανοικτό το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι θα χρειαστεί και πάλι να υπάρξει συζήτηση στο Eurogroup, καθώς και έγκριση της συμφωνίας απο τα εθνικά Κοινοβούλια, σύμφωνα με τις διαδικασίες.

Ερωτηθείς για το εάν στο Eurogroup θα συζητηθεί το ποσό των 10 δις ευρώ που αναφέρεται στο Μνημόνιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ποσό που τέθηκε στο Μνημόνιο έγινε για να βοηθηθεί η εργασία, προσθέτοντας ότι πάνω σε αυτή τη βάση διαμορφώθηκε και το δημοσιονομικό μέρος του Μνημονίου, μαζί με τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων”.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου, ο οποίος σημείωσε ότι κόσμος ζητά την τιμωρία όσων ευθύνονται για το θέμα των τραπεζών, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε “την αποφασιστικότητα και τη θέση της Κυβέρνησης, έτσι όπως τη διατύπωσε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του, για να υπάρξει ανάδειξη και εντοπισμός των ευθυνών αναφορικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου μέσα από την έκθεση του στην ελληνική οικονομία και να υπάρξει επιμερισμός ευθυνών και τιμωρία” και πρόσθεσε ότι σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία, μετά τις ευθύνες έρχεται η τιμωρία καθώς και ότι το θέμα των ερευνών που διενεργεί η εταιρεία “Alvarez and Marsal” είναι στα χέρια της Κεντρικής Τράπεζας.