Στ. Θεοδωράκης: Δεν είμαστε ούτε με το αριστερό, ούτε με το δεξί λάθος

Δεν είμαστε ούτε με το αριστερό, ούτε με το δεξί λάθος, τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Παρομοίασε την Ελλάδα με ναυάγιο, στο οποίο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που το προξένησαν, μελετούν τη «συμπεριφορά των ναυαγών», ενώ από την άλλη, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο «αριστερός λαϊκισμός», λέει στο ναυαγό «μείνε εκεί, θα ψηφίσω ένα νόμο και θα γίνεις από ναυαγός καπεταναίος».

Ο κ. Θεοδωράκης, τόνισε πως φιλοδοξεί το κόμμα του να γίνει «ρυθμιστής», προκειμένου να «αναγκάσει» τα κόμματα «να αφήσουν τα παλιά κιτάπια τα φιλελεύθερα ή τα μαρξιστικά».

Ερωτηθείς για το αν «βλέπει» τον εαυτό του πρωθυπουργό, είπε πως έχει δεχθεί το χειροκρότημα του κόσμου και δεν έχει κανένα «απωθημένο εξουσίας».

Σε ότι αφορά τις κυβερνητικές συνεργασίες ανακοίνωσε πως μετά τις ευρωεκλογές το Ποτάμι θα θέσει 20 ζητήματα στα άλλα κόμματα και από τις απαντήσεις τους θα κριθεί με ποια μπορούν να προχωρήσουν.

«Όλοι οι καλοί δε χωράνε στο ποτάμι», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι επιθυμεί τη συμμαχία και με στελέχη από τη ΝΔ ή από το ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα παραμερίσουν όπως είπε, τις «αρτηριοσκληρωτικές λογικές των κομμάτων τους, θα παραμερίσουν είτε τους «ακροδεξιούς» από τη μια, είτε τους «σταλινικούς» από την άλλη.

Ο κ. Θεοδωράκης, δήλωσε πως υπερασπίζεται τις αξίες της Αριστεράς, αλλά τους έχει προσθέσει «λογική, γνώση, ρεαλισμό». Μάλιστα σημείωσε πως αυτά που ο ίδιος λέει, προσιδιάζουν στις θέσεις του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού κλήθηκε να σχολιάσει και τη θέση που εξέφρασε ο Λάκης Λαζόπουλος ότι «το εγχώριο σύστημα, πανικόβλητο απ’ την κατάσταση, τρέχει μ’ ένα σακίδιο στον ώμο να προλάβει την ανατροπή της κατάστασης», σχόλιο που θεωρήθηκε αιχμή προς τον ίδιο.

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι δεν έχει πρόβλημα με τη σάτιρα, έστρεψε πάντως τα πυρά του στον κ. Λαζόπουλο με αφορμή το «όχι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει υποψήφιος ευρωβουλευτής.

«Όταν θεωρείς ότι η χώρα σου είναι υπό κατοχή, ότι ζει μια ανθρωπιστική κρίση[…] δεν μπορείς να λες στο τέλος “αλλά εχω ένα συμβολαιο και θα συνεισφέρω μετά”», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Ένα από τα δύο είναι απάτη».

Υποστήριξε ακόμη ότι η άρνηση Λαζόπουλου «είναι μια προσβολή προς τον αριστερό ψηφοφόρο». «Νομιζω», συνέχισε, «ότι αξίζει κάτι παραπάνω ο αριστερός ψηφοφόρος από το όχι ενός ανθρώπου που κάνει πολιτική σατιρα και πολιτική προπαγάνδα».

Ερωτηθείς για το αν «άδειασε» το Νίκο Δήμου για την υπόθεση του Αγίου Φωτός, είπε πως «δεν είμαι εγώ αυτός που θα αδειάζω» και πρόσθεσε πως το Ποτάμι προσπαθεί να περάσει την ιδέα της ατομικής πολιτικής ευθύνης.