Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας η ενιαία θέση των 27 για τον προϋπολογισμό του 2013

Με στόχο την  κοινή  θέση των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. με την Ευρωβουλή  ,στο πλαίσιο της επιτροπής συνδιαλλαγής για τον προϋπολογισμό του 2013, θα προεδρεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία την Παρασκευή, στο Συμβούλιο ΕCO-FIN  της Ε.Ε.,υπό τον Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυραγάνη.

Τον προηγούμενο μήνα η Ευρωβουλή υιοθέτησε περίπου 1.000 τροπολογίες για τον προϋπολογισμό του 2013. Θα εξετασθεί  και το πρόσθετο ποσό που απαιτείται προκειμένου να κλείσει το κενό στο φετινό προϋπολογισμό της ΕΕ., η «τρύπα» , δηλαδή, ύψους 9 δισ. ευρώ .

Παρά την καλή διάθεση που υπάρχει ,είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αδύνατο να δεχθεί το Συμβούλιο όλες τις τροπολογίες της Ευρωβουλής, και γι’ αυτό ζητήθηκε η σύγκληση της επιτροπής συνδιαλλαγής. Τις συζητήσεις με την Ευρωβουλή θα τις κάνει την ίδια μέρα η Κυπριακή Προεδρία με βάση κοινή θέση που θα πρέπει να διαμορφώσουν οι «27».

Διαφορές δεν υπάρχουν ως προς την προώθηση της απασχόλησης, την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και, σύμφωνα με πηγές της Κυπριακής Προεδρίας , παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωβουλής  σχετικά  με το ύψος του προϋπολογισμού.

Κατανοούμε  τις θέσεις της Ευρωβουλής, έλεγαν οι πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας,  αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές δημοσιονομικές δυσκολίες, βρίσκονται δηλαδή αντιμέτωπες με τη λήψη μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση, που σημαίνει ότι και οι κοινοτικές δαπάνες θα πρέπει να κινούνται σ’ αυτό το πνεύμα.

Διευκρίνιζαν επίσης ότι δεν θα πρέπει να γίνεται καμία σύνδεση μεταξύ του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2013 και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαίσιο, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές διαδικασίας.

Αναφορικά με το ΠΔΠ, η Προεδρία προετοιμάζει εντατικά τις εργασίες της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, στις 22 και 23 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τις διαβουλεύσεις που κάνει με όλα τα κράτη μέλη με στόχο την προσέγγιση των θέσεων, διοργανώνει στις 19 Νοεμβρίου δείπνο των υπουργών που μετέχουν στη διαπραγμάτευση με τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει, ο οποίος θα προεδρεύσει και στη Σύνοδο Κορυφής. Την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 20 Νοεμβρίου θα γίνει η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.