Στόχος πλήρης απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων

Με στόχο να μην χαθεί ούτε ένα σεντ από τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο, το Γραφείο Προγραμματισμού μετονομάστηκε σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων  Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Γιώργος Γεωργίου, η μετονομασία κρίθηκε σκόπιμη γιατί ανταποκρίνεται περισσότερο στα καθήκοντα τα οποία έχουν ανατεθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Γραφείο.

Πρόσθεσε ότι δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά τα καθήκοντα, αλλά προστίθενται ο συντονισμός και η παρακολούθηση του μνημονίου συναντίληψης και καθήκοντα στην παρακολούθηση του Κυβερνητικού έργου, αλλά ταυτόχρονα παραμένει η αρμοδιότητα για την αναπτυξιακή πολιτική και την επεξεργασία μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών σχεδίων.

Αναφορικά με το θέμα της απορρόφησης των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα σεντ από τα διαθέσιμα κονδύλια για την Κύπρο και ταυτόχρονα να τεθούν οι βάσεις έτσι ώστε στην επόμενη προγραμματική περίοδο να υπάρχει όσο το δυνατό συντομότερη και καλύτερη απορρόφηση, τόσο από τα διαρθρωτικά ταμεία αλλά και από τα ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ, για τα οποία με τη δημιουργία της σωστής υποδομής και με σωστή προσπάθεια η Κύπρος μπορεί να αντλήσει μεγαλύτερα ποσά απ’ ότι άντλησε μέχρι σήμερα. Σημείωσε παράλληλα, ότι αυτά που έχουν αντληθεί μέχρι σήμερα υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό που αντιστοιχεί στον πληθυσμό της Κύπρου.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, τουλάχιστον για τα διαρθρωτικά ταμεία που διαχειρίζεται το Γραφείο Προγραμματισμού, ήταν διαθέσιμα 640 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 640 εκ. που είναι στρωματοποιημένα σε απορρόφηση ανά έτος με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2015, υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό που πρέπει να απορροφηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χαθεί ούτε σεντ μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα σεντ από τα διαρθρωτικά ταμεία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 υπολογίζεται ότι θα είναι διαθέσιμα πέραν των 700 εκ. ευρώ, για τα οποία έχει ήδη προχωρήσει ουσιαστικά και σημαντικά ο προγραμματισμός.

Ο κ. Γεωργίου είπε επίσης ότι η Γενική Διεύθυνση είναι έτοιμη να υποβάλει στην ΕΕ την συμφωνία εταιρικής σχέσης η οποία καθορίζει το πλαίσιο στο οποίο θα υπάρξει απορρόφηση των ταμείων αυτών, ενώ δημιουργεί την απαραίτητη υποδομή ώστε να στηρίξει όλες τις προσπάθειες για απορρόφηση πόρων από τα ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ για την επόμενη περίοδο και να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της Κύπρου.