Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ) σε Ζελένσκι: Θα στείλουμε αντιαεροπορικούς πυραύλους και αντιαρματικά όπλα

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυξάνουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ έπειτα από επικοινωνία του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας σε ανάρτησή του στο Twitter, η βοήθεια αφορά σε αντιαεροπορικούς πυραύλους και αντιαρματικά όπλα, καθώς και ανθρωπιστική και οικονομική αρωγή.

«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον επαίνεσα για τη γενναιότητα του λαού και των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη με πυραύλους αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα, καθώς και ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια» αναφέρει ο Στόλτεμπεργκ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ δεν θα εμπλακεί σε κλιμάκωση μετά την κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις χθες.

«Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή την κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπορέλ στο BBC Radio 4.

Μισέλ: «Θα συζητήσουμε την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ»

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM σήμερα. «Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία, οπως και να έχει, θα πραγματοποιηθεί», επεσήμανε ο Μισέλ, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει ήδη μια “πολύ ισχυρή” συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, η οποία μπορεί να εμβαθυνθεί.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Πράγματι εν καιρώ [θα] ανήκει σε εμάς. Είναι χώρα που ανήκει ανάμεσά μας και θέλουμε να ενταχθεί”, είπε η φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφο του Euronews ερωτηθείσα χθες Κυριακή σχετικά με την εισδοχή του Κιέβου στην ΕΕ. Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο.