Στυτική δυσλειτουργία και υγεία

“Μύθος”  ότι είναι καθαρά ψυχολογικό πρόβλημα του άνδρα η  στυτική δυσλειτουργία. Αυτό απέχει κατά πολύ από τη πραγματικότητα.

Πολλές φορές βέβαια  το πρόβλημα είναι ψυχολογικό, τις περισσότερες όμως φορές  η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για ένα σοβαρό ιατρικό θέμα.

Σύμφωνα με τις μελέτες, περίπου το 70% των περιπτώσεων της στυτικής δυσλειτουργίας είναι πιθανό να σχετίζονται με διαβήτη, νεφρική και καρδιακή νόσο. Μπορεί επίσης να αποδοθεί σε διάφορες άλλες ασθένειες που επηρεάζουν την υγεία των ανδρών.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν, αφήνοντας στην άκρη τη σεξουαλική σας απόδοση, να επισκεφτείτε το γιατρό σας αν διαπιστώσετε ότι έχετε στυτική δυσλειτουργία.

Τι λέει η στύση για την υγεία σας

Αν γνωρίζετε τη σχέση μεταξύ της στυτικής δυσλειτουργίας και των άλλων θεμάτων υγείας των ανδρών, θα μπορέσετε να κάνετε τις καλύτερες δυνατές ενέργειες για την δική σας προσωπική ευημερία:

Διαβήτης

Μία από τις χειρότερες επιπλοκές του διαβήτη είναι η ανεξέλεγκτη βλάβη νεύρων και αιμοφόρων αγγείων. Επειδή και οι δύο αυτές λειτουργίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της στύσης, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο διαβήτης συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία. Ανδρες ηλικίας 45 ετών και κάτω, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η στυτική δυσλειτουργία θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι του διαβήτη. Οι άνδρες που διαγιγνώσκονται με διαβήτη συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας ακόμα και 10 με 15 χρόνια νωρίτερα στη ζωή τους. Και σε γενικές γραμμές η συχνότητα εμφάνισης της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες με διαβήτη είναι υψηλή.

Σύμφωνα με πρόσφατη ιταλική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 555 άνδρες με διαβήτη τύπου 2, περίπου το 60% είχαν κάποια μορφή στυτικής δυσλειτουργίας, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού. Η μελέτη διαπίστωσε πως οι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του διαβήτη, όπως η καλή άσκηση και οι σωστές διατροφικές συνήθειες, ήταν επίσης χρήσιμοι και για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της στυτικής δυσλειτουργίας.

Καρδιακή νόσος

Δεδομένου ότι το πέος αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία και σπογγώδη ιστό, ένα πρόβλημα με τη ροή του αίματος στο πέος συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει ήδη ένα πρόβλημα με τη ροή του αίματος σε άλλα μέρη του σώματος που μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να υποδεικνύει άλλα είδη αγγειακών ή αρτηριακών νόσων όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι άνδρες που έχουν στυτική δυσλειτουργία ακόμα και χωρίς ιστορικό καρδιακής προσβολής, μπορεί να πάθουν καρδιακή προσβολή νωρίτερα απ’ ό,τι οι άνδρες χωρίς στυτική δυσλειτουργία. Σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες η παρουσία στυτικής δυσλειτουργίας σε νεότερους άνδρες είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για ένα μελλοντικό στεφανιαίο επεισόδιο.

Γι’ αυτό συστήνεται σε όποιον άνδρα παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία να κάνει έλεγχο των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, μάλιστα, πως ευθύς μόλις διορθωθούν αυτά τα βασικά ζητήματα, στις περισσότερες περιπτώσεις η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να επιλυθεί επίσης.

Παθήσεις του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που έχουν αντίκτυπο σε όλο το σώμα. Ετσι, όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πάρα πολλές ή πολύ λίγες ορμόνες, η ικανότητα της στύσης μπορεί να επηρεαστεί. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι και σύμπτωμα της υπερβολικής ορμόνης του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός) ή της λίγης ορμόνης του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός). Για τον υπερθυρεοειδισμό, τα άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε, περιλαμβάνουν άγχος, ευερεθιστότητα, τρεμάμενα χέρια, ανεξήγητη απώλεια βάρους, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και διάρροια. Για τον υποθυρεοειδισμό πρέπει να περιμένετε κόπωση, νωθρότητα, επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού, δυσκοιλιότητα και αύξηση βάρους.

Μια ελληνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κλινική Ενδοκρινολογία και Μεταβολισμός» και παρακολούθησε 71 άνδρες, επιβεβαίωσε ότι, τόσο ο υπερθυρεοειδισμός, όσο και ο υποθυρεοειδισμός προκαλούν μια υψηλή συχνότητα στυτικής δυσλειτουργίας και διαπίστωσε ότι η θεραπεία των προβλημάτων του θυρεοειδούς οδήγησε σε βελτίωση της στυτικής δυσλειτουργίας.

HIV

Ενα άρθρο ανασκόπησης που εξέτασε τα αποτελέσματα πολλών μελετών ανδρών με ιό HIV, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας ήταν υψηλότερα μεταξύ των ατόμων που ήταν θετικοί στον ιό HIV σε σχέση με τους άλλους άνδρες που δεν είχαν τον ιό. Οι λόγοι για τα υψηλότερα ποσοστά των προβλημάτων στύσης δεν είναι πλήρως γνωστοί, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός των ορμονικών αλλαγών και των ψυχολογικών προβλημάτων.

Αλλες καταστάσεις υγείας

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να συνδέεται με άλλα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νεφροπάθειας, του αλκοολισμού, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και άλλων ενδοκρινικών διαταραχών ή νευρολογικών ασθενειών.