Στυλιανίδης: Νέα περίοδος αντιμετώπισης των δυσκολιών του τραπεζικού τομέα

Η σοβαρότητα και η μετριοπάθεια των μηνυμάτων που στάλθηκαν την Τετάρτη από την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν η σαφέστερη ένδειξη ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο αντιμετώπισης των πρακτικών δυσκολιών του τραπεζικού τομέα, δήλωσε το μεσημέρι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξασφάλισε τη διαρκή συνεργασία με την ΕΚΤ, ώστε σε συντονισμό να ξεπερνιούνται πρακτικές δυσκολίες που αναφύονται με την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης στον τραπεζικό τομέα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με μεθοδικές και συντονισμένες ενέργειες εξασφαλίζει ακόμα περισσότερο τη συμπαράσταση και τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ψηλότερο δυνατόν επίπεδο, «κάποιοι, δυστυχώς για τον τόπο, ελαύνονται από μικροπολιτικά κίνητρα στέλνοντας αρνητικά μηνύματα διεθνώς».

«Μακριά από τυμπανοκρουσίες και διθυράμβους εσωτερικής κατανάλωσης στάλθηκε ένα μήνυμα ότι, η Κύπρος πιστή και συνεπής στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, μπορεί μέσα από δυσκολίες να αντεπεξέλθει και να διαμορφώσει νέα προοπτική στον τραπεζικό της τομέα» είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Για το ΑΚΕΛ, είπε ότι, πριν ακόμη δει τα αποτελέσματα των συντονισμένων ενεργειών, επιχειρεί εκ των προτέρων να τα μηδενίσει. «Είναι κρίμα που ενώ ο τόπος βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή την ιστορίας του μετά το ’74, με τη σαφέστατη ευθύνη της προηγούμενης διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια – ΑΚΕΛ, κάποιοι ξεχνούν το μείζον,
ότι πάνω από όλα είναι η Κύπρος και όχι το κόμμα».

Ερωτηθείς για το μήνυμα της συνάντησης στη Φρανκφούρτη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτό είναι σαφές, αφενός ότι θα υπάρξει συνεχής και διαρκής συνεργασία, και αφετέρου ότι χρειάζεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να βγει από το καθεστώς εξυγίανσης η Τράπεζα Κύπρου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε εξάλλου ότι όσοι επιχειρούν να δώσουν την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση σκέφτηκε να μην εφαρμόσει πιστά το μνημόνιο, «βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, λανθάνονται και κινούνται από άλλα κίνητρα».

Για εμάς, είπε, η γρηγορότερη έξοδος από το μνημόνιο είναι η πίστη εφαρμογή της δανειακές σύμβασης και κατέληξε, λέγοντας ότι το ιρλανδικό μοντέλο αποτελεί το παράδειγμα για την Κύπρο.