Στυλιανίδης: Η Ευρώπη είναι ένα όραμα

Ο υποψήφιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης με το χαρτοφυλάκιο που του προτάθηκε για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων θα δώσει ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ 1900 και 2200 ώρα Κύπρου.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασκώντας την εξουσία του δημοκρατικού ελέγχου θα “ανακρίνουν” τον κ. Στυλιανίδη αναφορικά με τις ικανότητες και τα προσόντα του σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο του, όπως θα γίνει και με όλους τους 27 Επίτροπους.

Ο κ. Στυλιανίδης,  ήδη σε απαντήσεις του σε γραπτές ερωτήσεις από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη είναι ένα όραμα, ένα πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο στο οποίο έχει αφιερωθεί με πάθος καθ` όλη την διάρκεια της πολιτικής του καριέρας προσθέτοντας ότι γνωρίζει την βαριά ευθύνη που έχει αυτό το χαρτοφυλάκιο.

Για  την Κύπρο είπε “ότι η χώρα μου στην πρόσφατη ιστορία της έχει επανειλημμένα γίνει αποδέκτης τέτοιας επείγουσας βοήθειας και αλληλεγγύης”.

Εχω γίνει μάρτυρας, συνέχισε της σκληρότητας και βασανισμών που ένας πόλεμος δημιουργεί και στις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

“Οι ανθρωπιστικές καταστροφές δεν έχουν εθνικό ή θρησκευτικό χρώμα. Αυτή η εμπειρία ζωής μου ενδυνάμωσε την δέσμευση μου για την υπεράσπιση των βασικών ανθρώπινων ελευθεριών και το δικαίωμα όλοι οι άνθρωποι να ζουν με αξιοπρέπεια”, πρόσθεσε.

Μετά την ακρόαση του κάθε Επιτρόπου, η κάθε επιτροπή θα συνέλθει κεκλεισμένων των θυρών για να συντάξει την αξιολόγηση του υποψηφίου, και στην συνέχεια να την στείλει στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Στο παρελθόν, τέτοιες ακροάσεις ώθησαν κάποιους υποψηφίους να αποσυρθούν ή προκάλεσαν την αλλαγή χαρτοφυλακίου.

Οι αξιολογήσεις των Επιτροπών θα εξεταστούν από τους Προέδρους των Επιτροπών και θα παρουσιαστούν στην Διάσκεψη των Προέδρων η οποία και θα κηρύξει την λήξη των ακροάσεων.

Υπάρχει δυνατότητα ζωντανής κάλυψης και παρακολούθησης της ακρόασης για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς μέσω EbS και μέσω webstreaming (με μετάφραση στα ελληνικά) στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.elections2014.eu/el/new-commission/hearing/20140917HEA64802