Στυλιανίδης: Η Επιτροπή Ανάπτυξης τον ενέκρινε ως Eπίτροπο της ΕΕ

Ο υποψήφιος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης διαθέτει την ακεραιότητα, την επαγγελματική ικανότητα, αλλά και την απαιτούμενη εμπειρία για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, αναγνωρίζει η Επιτροπή Ανάπτυξης της Ευρωβουλής.

Την επισήμανση αυτή κάνει σε επιστολή-εισήγηση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Ευρωβουλής , η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης, Λίντα Μακ Άβαν.

Πρόκειται για την επιτροπή στην οποία έγινε η ακρόαση του υποψήφιου επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι, ο υποψήφιος Επίτροπος «έδωσε μια πολύ πειστική εντύπωση για την ικανότητά του να γίνει μέλος του κολεγίου των των επιτρόπων και να υλοποιήσει τις εξειδικευμένες αρμοδιότητες που θα του ανατεθούν».

Ο κ. Στυλιανίδης τόσο στις γραπτές απαντήσεις του, όσο και στη διάρκεια της ακρόασης, επέδειξε τη δέσμευση και το πάθος να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων της ΕΕ σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, όπως αυτά ορίζονται στις συνθήκες και ειδικότερα σε θέματα που αφορούν την παροχή βοήθειας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της ουδετερότητας του ανθρωπισμού και της ανεξαρτησίας, αναφέρει η επιστολή.

Η Επιτροπή Ανάπτυξης εκφράζει ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Στυλιανίδης και ειδικότερα, ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως επίτροπος θα γίνει στις πληγείσες από τον ιό Έμπολα χώρες της Δυτικής Αφρικής, καθώς και στο ότι θα συμπεριλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις προπαρασκευαστικές εργασίες ενόψει της παγκόσμιας συνόδου για ανθρωπιστικά θέματα το 2016 στην Κωνσταντινούπολη, και στο ότι θα προχωρήσει στην αναστολή προγραμμάτων βοήθειας σε περιπτώσεις διαφθοράς. Επίσης, εκφράζει ικανοποίηση για τη δέσμευση ότι θα καλέσει το Ισραήλ να δώσει αποζημιώσεις για την καταστροφή σχολείων και νοσοκομείων που έχουν χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

Τα μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης εξέφρασαν την ιδιαίτερη χαρά τους, όταν άκουσαν από τον υποψήφιο επίτροπο για την ετοιμότητά του να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με οποιονδήποτε κρίνεται απαραίτητος, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληθυσμούς που έχουν ανάγκη.

Με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, η Επιτροπή Ανάπτυξης εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κ. Στυλιανίδης θα έχει σε τακτά χρονικά διαστήματα διάλογο με τους ευρωβουλευτές. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι ο κ. Στυλιανίδης θα τηρήσει την υπόσχεσή του να ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το ενδεχόμενο αναθεώρησης του κανονισμού για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Τέλος, η επιστολή αναφέρει ότι στη διάρκεια της θητείας του η Επιτροπή Ανάπτυξης επιθυμεί να δει τον κ. Στυλιανίδη να επιλύει τα προβλήματα χρηματοδότησης της ECHO σε στενή συνεργασία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Προϋπολογισμού, να διατηρήσει την ισχυρή φωνή της ΕΕ στη συνολική ανθρωπιστική δράση (της ΕΕ) και να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές ανθρωπιστικής βοήθειας είναι αναπόσπαστο μέρος της νέας φιλοσοφίας της Κομισιόν.