Στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης η αναβάθμιση των υποδομών αναφέρει ο ΔΗΣΥ

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε την “Στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης η αναβάθμιση του ρόλου και των υποδομών της Κύπρου στις ευρωπαϊκές πολιτικές ασφάλειας και σταθερότητας”

“Στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη είναι η αναβαθμισμένη συμμετοχή της χώρας μας στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, που βασίζεται και στην πρόνοια για Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), όπως προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισσαβόνας και όπως είναι σήμερα προτεραιότητα της Ε.Ε” αναφέρει.

Παράλληλα σημείωσε πως “στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών εντάσσονται η αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης μέχρι το 2020, για να έχει δυνατότητες ελλιμενισμού μεγάλων συμμαχικών πολεμικών σκαφών, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της Αεροπορικής Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου, για να υποδέχεται ευρωπαϊκές και άλλες συμμαχικές δυνάμεις πολεμικής αεροπορίας. Οι δυο αυτές βάσεις μαζί με το Κέντρο Επιχειρήσεων Ζήνων στη Λάρνακα εντάσσουν την Κύπρο στους σχεδιασμούς και στις πολιτικές ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο”.

“Είναι επίσης μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με βάση και το Κοινό Μνημόνιο Κρίσεων, που υπογράφτηκε μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας το 2015 ως πλαίσιο αναφοράς για την αντιμετώπιση εξωτερικών κινδύνων, που προωθείται περαιτέρω η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας” συμπλήρωσε.

Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι “για όσους διερωτούνται και πρόσθετα στην ιδιαίτερη σχέση Κύπρου-Ελλάδας, είναι μέσα από αυτή τη συνεργασία και με κοινά εργαλεία ασφάλειας, που βλέπουμε την ελληνική πολεμική αεροπορία στους κυπριακούς αιθέρες. Ενώ, ταυτόχρονα, προχωρούν και οι τριμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ και η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων”.