Στο όριο του $1 το ευρώ… μία ανάσα από το $1

Μικρές διακυμάνσεις στα όρια της απόλυτης ισοτιμίας παρουσιάζει το ευρώ, το οποίο επιχειρεί να ανακτήσει το ψυχολογικό σημείο του 1 δολαρίου, αξιοποιώντας τη μερική υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος.

Πιο συγκεκριμένα, το ευρώ σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,14% και διαμορφώνεται στο 0,9972 δολάριο, δηλαδή μία ανάσα από το $1, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο σημείο των τελευταίων εβδομάδων.

Η αποκλιμάκωση της δυναμικής του δολαρίου συνιστά τη βασική αιτία αυτής της ανοδικής κίνησης, καθώς πλέον οι επενδυτές δεν εμφανίζονται βέβαιοι για τη διατήρηση της άκρως επιθετικής νομισματικής πολιτικής, η οποία το προηγούμενο διάστημα οδήγησε το αμερικανικό νόμισμα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Οι traders, αυτήν τη στιγμή, δίνουν πιθανότητες 51,5% για μια νέα αύξηση των 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ενώ το σενάριο για παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης συγκεντρώνει πιθανότητες 48,5%. Ας σημειωθεί ότι σήμερα το επιτοκιακό εύρος κυμαίνεται στο 3,75% – 4%.

Παρότι τα στοιχεία του Οκτωβρίου για την αγορά εργασίας αποδείχθηκαν αρκετά ανθεκτικά στο περιβάλλον της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, τα στελέχη της Fed δεν αποκλείουν μια μικρότερου εύρους αναθεώρηση στα επιτόκια από τον Δεκέμβριο και μετέπειτα.

Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει σε τέσσερις διαδοχικές mega αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης, με στόχο την αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού. Αυτή η στρατηγική, όπως είναι εύλογο, έχει καταστήσει το δολάριο εμφανώς πιο ελκυστικό.

Όμως, πλέον, θεωρείται ζήτημα χρόνου η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, κάτι το οποίο αναμένεται να ασκήσει καθοδικές πιέσεις στο δολάριο, δεδομένης και της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει τις μεγάλες παρεμβάσεις.

Άλλωστε, τα επιτόκια του ευρώ παραμένουν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα (2%) και επομένως, φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο δράσης.