Στο χείλος της χρεοκοπίας η Κύπρος από τον Μάιο του 2011

Στο χείλος της χρεοκοπίας βρέθηκε η Κύπρος από τον Μάιο του 2011. Αυτό ανέφερε σήμερα στην κατάθεση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η οικονομία, ο Διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Φαίδωνας Καλοζώης .

Στην κατάθεσή του ο κ Καλοζώης αναφέρθηκε στα δύο σημειώματα τα οποία είχε αποστείλει στον τότε υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, προειδοποιώντας τον ότι η οικονομία του τόπου βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο και ότι το κράτος έπρεπε να τερματίσει την τακτική βραχυπρόθεσμου δανεισμού και να καταφύγει σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του.

Είχε προηγηθεί αποκλεισμός της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές μετά την υποβάθμιση κατά 3 μονάδες της Κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, στις 31 Μαΐου 2011.

Πρόσθεσε ότι την περίοδο εκείνη ετοιμάστηκε εσωτερικό υπόμνημα για προσφυγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, το οποίο ωστόσο έμεινε στο συρτάρι, λόγω του ανασχηματισμού.

Με την ανάληψη καθηκόντων στη θέση του υπουργού Οικονομικών από τον Κίκη Καζαμία, η κυβέρνηση προχώρησε σε σύναψη δανείου με τη Ρωσία, ως λύση στον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους.