Στο σκοτάδι από τον Ιούλιο του 2013 η πόλη του φωτός…

Το σχέδιο «ενιαίος συσκοτισμός» στο Παρίσι αλλά και στις άλλες γαλλικές πόλεις κατά τις βραδινές ώρες, ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η γαλλική κυβέρνηση. Εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και απόδειξη … εγκράτειας, είναι ο στόχος όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ντελφίν Μπατό.

Ο Πύργος του Άιφελ, η Παναγία των Παρισίων, το κεντρικό κτίριο της «Luis Vuitton» , καθώς και η σημαία της «La Ville Lumiere», που χρονολογείται στην γαλλική πρωτεύουσα από την εποχή του Διαφωτισμού και σηματοδοτεί συμβολικά την μάθηση και την «λάμψη» της γνώσης και των επιστημών, δεν πρόκειται να εξαιρεθούν.

Τα φώτα στους κεντρικούς δρόμους, τα δημόσια κτίρια και τα καταστήματα θα σβήνουν από τη 00.01 έως τις 07.00, σύμφωνα με όσα είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί. Από τον περασμένο Ιούλιο άλλωστε, με νόμο, έχουν «σβήσει» σε μαγαζιά και εταιρείες τα, περίπου 3,5 εκατομμύρια  φώτα «νέον» που χρησιμοποιούσαν μεταξύ 01.00 και 06.00.

«Υπέροχα! Άλλο ένα θετικό μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στους πολίτες και τους τουρίστες. Η χώρα θα βυθιστεί στο σκοτάδι!», σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Γάλλων εμπόρων, Σοφί Μουλέ, που προσθέτει πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να γίνει η χώρα φιλικότερη προς το περιβάλλον, χωρίς να επηρεάζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η κοινωνία, η οικονομία και ο τουρισμός.

«Θα μετατραπούμε σε ένα τεράστιο μουσείο, που “αποκοιμιέται” μετά τη δύση του ηλίου», τόνισε ο Κλοντ Μπουγιέ, επικεφαλής του συνδικαλιστικού οργάνου των εμπόρων.