Στο Ριάντ σήμερα ο ΥΠΕΞ – Ολοκληρώθηκαν οι επαφές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στο Ριάντ σήμερα ο ΥΠΕΞ – Ολοκληρώθηκαν οι επαφές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε χθες βράδυ, 18 Ιανουαρίου 2021, στο Άμπου Ντάμπι με τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης, καθώς και των διευρυμένων συνομιλιών που ακολούθησαν με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να προβούν σε ανασκόπηση του συνεχώς διευρυνόμενου φάσματος των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΑΕ.

Διαπιστώνοντας με ικανοποίηση το εξαίρετο επίπεδο διμερούς συνεργασίας, την κοινή προσέγγιση των δύο χωρών σε αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, καθώς και την αμοιβαία προσήλωση στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής μέσω του διαλόγου στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, συμφωνήθηκε η έναρξη διμερών διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΑΕ για τη θεσμοθέτηση συνολικής στρατηγικής συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Περαιτέρω, οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως επισπεύσουν και ολοκληρώσουν τις διεργασίες για συνομολόγηση αριθμού διακρατικών Συμφωνιών που τελούν υπό διαπραγμάτευση, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των επενδύσεων.

Οι κκ. Χριστοδουλίδης και Abdullah Bin Zayed Al Nahyan συμφώνησαν για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της περιφερειακής Συνεργασίας στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας, χωρίς τους οποίους αποκλεισμούς, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε η σημασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα ΗΑΕ για συμμετοχή στο Ενεργειακό Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) όπως και η πραγματοποίηση το αμέσως προσεχές διάστημα της πρώτης επίσημης τριμερούς συνάντησης Κύπρου – ΗΑΕ – Ελλάδας.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Σώματος κ. Saqr Ghobash. Κατά τη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για τις προοπτικές περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ – ΗΑΕ και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή.

O κ. Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.