Στο πλευρό της Κύπρου η Αίγυπτος

Τεράστιες είναι οι προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας  μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, κατέληξαν  η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, με τον Αιγύπτιο ομόλογό της, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Παρουσία των δύο υπουργών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών Αλέκος Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Πολιτικής Αεροπορίας, Μοχάμεντ Σερίφ προχώρησαν στη μονογραφή Αεροπορικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

Η κ. Μαρκουλλη ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό της για το Κυπριακό και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου. Και τον ευχαρίστησε για τη στάση αρχών που τηρεί η χώρα του όλα αυτά τα χρόνια υπέρ μιας λύσης που θα είναι σύμφωνη με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

Ως προς τα θέματα ενέργειας και υδρογονανθράκων, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, η κ.Μαρκουλλή είπε ότι η Αίγυπτος ήταν μια από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε με τη Λευκωσία συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, το 2003. «Οι προοπτικές για συνεργασία είναι όντως τεράστιες» είπε η κ. Μαρκουλλή και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες για την ενέργεια αρχές εκατέρωθεν εργάζονται ήδη προς

Ο Αιγύπτιος υπουργός εξωτερικών επεσήμανε ότι ησυνάντηση της task force της Ε.Ε. στο Κάιρο, μπορεί να αξιοποιηθεί και ως μια ευκαιρία για συνάντηση επιχειρηματιών, πέραν των αξιωματούχων. Μεταξύ των πιθανών τομέων συνεργασίας, ο κ. Αμρ αναφέρθηκε στις θαλάσσιες μεταφορές, την «πράσινη» ενέργεια και άλλους τομείς.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου. Συζήτησαν την οικονομική κρίση, το Κυπριακό , τις έρευνες για εντοπισμό και εκμετάλλευση πηγών στην ΑΟΖ της Κύπρου καθώς και τις διμερείς σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήρε τις άριστες σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου και υπενθύμισε τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου, τονίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει, εδώ και 38 χρόνια, η Κυπριακή Δημοκρατία για εξεύρεση λύσης. Ενημέρωσε, επίσης,  τον κ. Amr για τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες προς εντοπισμό και εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της στην ΑΟΖ.