Στο Παρίσι ο ΠτΔ για τη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει απόψε στη Γαλλία, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Μακρόν για να συμμετέχει στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 09 Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Η διάσκεψη, η οποία θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και Υπουργών Εξωτερικών έχει ως στόχο τη συζήτηση θεμάτων, όπως είναι η αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου για απρόσκοπτη, ασφαλή και διαρκή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στο πλαίσιο της διάσκεψης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπτύξει ενδελεχώς τις παραμέτρους της υπό σχεδιασμό πρωτοβουλίας, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά και τις επαφές που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την προχθεσινή τους συνάντηση, αλλά και τις σχετικές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών με την Παλαιστίνη, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας και αξιωματούχους γειτονικών κρατών.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στο Παρίσι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Μαριλένα Ραουνά και η Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών κα Θεσσαλία Σαλίνα Σιάμπου.

Μετά τη συμμετοχή του στο συνέδριο, στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για την Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδος.